İran'la nükleer görüşmeler Haziran sonuna uzatıldı
Abone olBM'nin daimi beş üyesi ve Almanya'nın İran'la nükleer faaliyetleri konusunda yaptığı görüşmelerde somut ilerleme sağlandığını ama anlaşmaya varılamadığını söylendi. Görüşmeler yedi ay uzatıldı.
Viyana görüşmeleri kapsamlı bir anlaşmaya varmada başarısız olduktan sonra, İran ile nükleer program konusunda yapılan görüşmeler Haziran sonuna kadar uzatıldı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry görüşmelerin "zor" olduğunu ancak "önemli ilerleme" sağlandığını söyledi.
Taraflar Aralık ayında yeniden toplanacak.
İran lideri Hasan Ruhani de müzakerelerde çoğu boşlukların "daralmış olduğunu" söyledi.
Tahran nükleer silah değil atom enerjisi peşinde olduğunu söylüyor.
Altı dünya gücü İran'ın yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını frenlemek istiyorum.
ABD, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya Cenevre'de geçen yıl varılan ön anlaşmayı sonuçlandırmak için İran ile müzakere ediyor.
BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya ile İran arasında Viyana'da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı.
Taraflar şimdi 1 Mart tarihine kadar üst düzey bir siyasi anlaşmaya varılması ve 1 Temmuz'da anlaşmanın tüm teknik detaylarının teyit edilmesi amacıyla, tartışmaları uzatmak için anlaştılar.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan görüşmeler 30 Haziran 2015'e kadar uzatıldı.
İran ise sürenin bir yıl uzatılmasından yanaydı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelerde son günlerde somut ve önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi.
John Kerry bununla birlikte İran'l aralarında hala bazı ciddi görüş ayrılıkları olduğunu belirtti.
Kerry, "İran'la ilerleme kaydetmeden sonsuza kadar müzakere edemeyiz. Ama şimdi müzakereden vazgeçmenin zamanı değil" dedi.
"Herhangi bir anlaşma değil"
Amerikan Dışişleri Bakanı, sürenin yedi ay uzatılmasına rağmen, en kısa zamanda yeniden buluşacaklarını ve dört ay içinde anlaşma sağlamayı hedeflediklerini de söyledi.
John Kerry, "Varılacak her kararın önemli sonuçları var. Konular karmaşık ve teknik ve her bir karar diğer kararları derinden etkilediği gibi uluslararası güvenlik ve ulusal çıkarları da etkiliyor. Ayrıca bunlar zaman alıyor çünkü herhangi bir anlaşma istemiyoruz. Doğru anlaşmayı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.
Kerry, İran'ın uygulanan yaptırımların yumuşatılmayacağın da sözlerine ekledi.
Altı ülke Tahran'dan, BM'nin İran'a yönelik yaptırımlarının kalkması karşılığında nükleer programını sınırlandırmasını istiyor.
Nükleer silah sahibi olmaya çalıştığı yönündeki iddiaları reddeden İran ise programının barışçıl olduğunu söylüyor.
Altı ülke İran'la bir yıl önce geçici bir anlaşmaya varmıştı.
Ancak taraflar başlangıçta hedefledikleri gibi 2014 yılının Temmuz ayı sonuna kadar nihai bir uzlaşmaya varamamış, bunun üzerine anlaşma için belirlenen süre 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.