İranda nükleer bayram

Abone ol

İran'da uranyum zenginleştirilen ilk gün olan 9 Nisan ulusal bayram ilan ediliyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın, "Artık biz de nükleer kulüpteyiz" açıklaması İran'ı sevince boğdu. Uranyum zenginleştirilen ilk gün olan 9 Nisan ulusal bayram ilan ediliyor

Ne Birleşmiş Milletler uyarısı, ne Amerika'nın askeri operasyon tehdidi ne de siyasi ve ekonomik yaptırım tehlikesi İran'ı yıldırdı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, "ABD ve İsrail'e ölüm" sloganı atan binlerce İranlı'ya seslendiği konuşmasında "müjdeyi" verdi. İran lideri, Natanz tesisindeki bir laboratuvarda ilk kez uranyum zenginleştirme faaliyetini başardıklarını açıkladı. Ahmedinecad coşkulu kalabalığa, "Peygamberimiz tüm insanlığı ilim ve teknolojiyi elde etmeye çağırmıştır. Biz de bu isteğe uyduk. İran artık nükleer kulübün üyesidir" dediğinde yer yerinden oynadı.

'Batı dünyası özür dilesin'
Ahmedinecad'ın konuşması ülkede tam bir zafer havası esmesine neden oldu. Ulusal gazeteler haberi tam sayfa verirken uranyumun zenginleştirildiği ilk tarih olan 9 Nisan'ın da İran'da "Milli Bayram" ilan edilmesi gündeme geldi. Hükümet, İran kentlerine kutlama çadırları kurarak halka pasta ve meyve suyu dağıttı. Yüzlerce öğrenci üzerinde "nükleer güç vazgeçilmez hakkımız" yazılı tişörtlerle Tahran sokaklarını inletti. İran'dan dün gelen açıklamalarda ise, "Batılılar, halkımız karşısında hürmetle eğilmeli ve yaptıkları nedeniyle özür dilemeli" dedi. 164 sentrifüjde başlayan zenginleştirme faaliyetinin de 3 bin sentrifüje yayılacağı kaydedildi.

'Artık harekete seçme zamanı'
İran'ın uranyum zenginleştirdiğine yönelik açıklaması dünyanın dört bir yanında kaygıyla karşılandı. Bu ayın sonuna kadar İran konusundaki raporunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunacak olan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey bugün İran'a hareket ediyor. En sert açıklama ise Amerikan yönetiminden geldi. İşte tepkiler:

ABD: İran'ın uranyum zenginleştirmeye başlaması yanlış yönde atılmış bir adımdır. Artık bu konuda BM'nin harekete geçme zamanı geldi.

AB: İran'ın açıklamaları çok üzücüdür. İran'ın girişimleri fayda sağlamaktan çok işleri zorlaştırmaya yarıyor.

İsrail: Nükleer İran sadece İsrail için değil özgür dünya için de bir tehdittir.

İngiltere: İran'ın zenginleştirme faaliyetlerinden "derin endişe" duyuyoruz. Tahran yönetimini, hassas nükleer çalışmalara son vermelidir.

Fransa: İran'ın, uranyum zenginleştirdiği yolundaki açıklaması "endişe verici"dir. Tahran tehlikeli faaliyetlerine derhal son vermelidir.

Almanya: İran'la müzakerelere başlatılabilmesi için uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulması gerek.

Günün Önemli Haberleri