İrana yaptırım kararı

Abone ol

İran'a yaptırım uygulanmasını öngören tasarı BM'den geçti..

BM Güvenlik Konseyi, İran'ın nükleer faaliyetlerini derhal askıya almasını isteyen bir karar alarak İran'a bir ay süre tanıdı.
   
Fransa, Almanya ve İngiltere tarafından sunulan karar tasarısı bugün Güvenlik Konseyinde oylandı. Yalnız Katar'ın muhalefet ettiği yasa tasarısı, İran'ın 31 Ağustos 2006 tarihine kadar karara uymaması durumunda, BM Sözleşmesi uyarınca yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.
   
BM Güvenlik Konseyi, 10 maddelik kararda, İran'dan araştırma ve geliştirme faaliyetlerini de içeren tüm uranyum zenginleştirme ve yeniden işleme faaliyetlerinin tamamını askıya almasını istiyor.
   
İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'yla (UAEK) işbirliği yapmaya çağrılırken, nükleer faaliyetlerinin askıya alındığının UAEK tarafından doğrulanmasının gereğinin altı çiziliyor.
   
Kararda, İran'a, kendisine daha önce sunulan öneri paketlerine yanıt vermesi ve uluslararası toplumla işbirliği yapması çağrısında bulunuluyor.
   
Karara uymaması durumunda İran'a BM Sözleşmesinin 41. maddesi uyarınca yaptırımlarda bulunulacağı belirtiliyor. Sözleşmenin ilgili maddesi ekonomik yaptırımları içeriyor.

Günün Önemli Haberleri