İran’da açık baş direnişi!

Abone ol

İran'da gençler katı örtünme zorunluluğuna karşı büyük direnç göstermeye başladı.

İslam devriminin 30’uncu yılına girdiği İran’da genç kadınlar başlarını olabildiğince açan eşarplar takmaya başladı.

Her gün yüzlerce genç kadın gözaltına alınıyor. Ancak Reuters muhabirine göre devrimle yaşıt bu gençler artık sisteme karşı çıkmaya başladı

İran’da “İslam’a aykırı şekilde” giyinen kadınların peşine düşen “ahlak polisi” kış aylarının gelmesiyle birlikte sokaklarda adeta terör estirmeye başladı. Kadınların pantolon paçalarını çizmelerinin içine sokması, başörtüsü yerine şapka takması, dar manto ya da kısa ve dar mont giymesinin yasak olduğu ülkede her gün yüzlerce kadın polisler tarafından uyarılıyor veya gözaltına alınıyor.

Bir yıldır Tahran’da görev yapan Reuters haber ajansının İsveçli muhabiri Fredrik Dahl da önceki gün başını polislerin istediği gibi örtmemekte direnen bir kadının yaka paça gözaltına alınışına tanık oldu. Kadının renkli bir başörtüsü ve topuklu ayakkabı giydiğini söyleyen Dahl, “ahlak polislerinin” yaptıklarını şöyle anlattı:

POLİSE KARŞI KOYUYORLAR

“Süt almak için gittiğim marketten çıktığımda karşı kaldırımda 30 yaşlarında siyah saçlı bir kadının sakallı bir polisle tartıştığını gördüm. İriyarı polis kadına tepesinden bakıyordu, kadınsa var gücüyle bağırıyordu. Bu sırada tepeden tırnağa kadar çarşaf içindeki bir kadın polis gelerek, elini genç kızın omzuna koydu ve arabaya sokmaya çalıştı. Kız polisin elini itti ve tekrar bağırdı.

Sonra birden döndü ve kaçmaya başladı. Ama fazla uzaklaşamadan iki kadın polis onu yakaladı ve arabanın içine tıktı. Araba da Tahran sokaklarında kayboldu. Dükkan sahibi başını sallayarak ‘Çok kötü oldu’ derken, yanımdaki bir kadın, kızın geceyi karakolda geçireceğini hatta sıkı bir ceza yiyeceğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri