İran müzakerelere dönmeyi kabul etti
Abone olAnkara'yı ziyaret eden İran Meclis Başkanı Laricani, müzakerelere dönme teklifini kabul ettiklerini açıklarken, Rusya Tahran'a karşı yeni yaptırımlar ve olası tek taraflı askeri müdahalenin rejim değişikliği olarak görüleceği uyarısında bulundu.
İran, nükleer programı konusunda müzakerelere yeniden başlama
önerilerini kabul ettiğini açıkladı.
İran Meclis Başkanı Ali Laricani Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Ankara'nın gündeme getirdiği öneriye sıcak baktıklarını söyledi.
İstanbul'da geçen yıl yapılan ve ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın katıldığı görüşmeler ardından süreç tıkanmıştı.
Müzakelerin kesilmesinden sonra İran'a ardarda yeni yaptırımlar uygulanmıştı.
Avrupa Birliği ve ABD, son haftalarda İran'ın petrol gelirlerini
hedef alan yeni yaptırımlara yöneliyor.
Batı'yla İran arasında gerilimi tırmandıran son gelişme Tahran'ın uranyumu yüzde 20 düzeyinde zenginleştirdiğini açıklaması olmuştu.
Rusya ise yeni yaptırımlarla olası askeri harekatın uluslararası düzeyde bir rejim değişikliği girişimi olarak görüleceğini açıkladı.
Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Gannady Gatilov, tek taraflı herhangi bir saldırının İran'ın nükleer programına ilişkin sorunu çözme girişimlerini de baltalayacağı uyarısında bulundu.
Japonya Dışişleri Bakanı Koiçiro Gemba da, İran'la diyalog kanallarını kapatmanın tercih edilmeyeceğini duyurdu.
İran İsrail'i suçladı
Laricani'nin ülkesinin nükleer müzakerelere dönme kararı Tahran'da bir nükleer fizikçinin bir suikast sonucu öldürülmesini izliyor.
Ankara'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Laricani, suikastten İsrail'i sorumlu tutarak, saldırının ''İsrail'in ne kadar zayıf olduğunu'' ortaya koyduğunu söyledi.
Laricani, ''Eğer dört terör saldırısıyla çalışmalarımızı engelleyebileceğini düşünüyorsa bu çok aciz bir düşünce tarzı. Bu eylemlerle bizi durduramayacaklarını anlamaları gerek'' dedi.
İranlı lider, ''müzakerelerin ancak taraflar ciddi bir şekilde masaya otururlarsa sonuç vereceğini'' de vurguladı.
AB'nin Dış İlişkiler sorumlusu Catherine Ashton ise, ekim ayında İran'ı müzakerelere davet etmek üzere yazdıkları mektuba hala resmi yanıt beklediklerini vurguladı.
BBC'nin İstanbul'daki muhabiri Jonathan Head, Laricani'nin Tahran'da meclis başkanı sıfatının taşıdığından çok daha geniş bir nüfuza sahip olduğunu söylüyor.
Laricani, kısa bir süre öncesine kadar İran'ın nükleer konularındaki başmüzakereci görevini yürütüyordu.
Tahran ile Batı arasındaki ilişkiler ABD'nin İran Merkez Bankası'na yaptırım kararı alması ve AB'nin de İran'ın petrol ihracatına ambargo uygulayacağını açıklamasının ardından yeniden gerilmişti.
İran ise dünyanın petrol taşımacılığının yüzde 20'si için kilit güzergahlardan olan Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinde bulunmuştu.