İran Devrim Muhafızları üç kentte konuşlandı
Abone olİran'da sokak olaylarının yükselmesi nedeniyle hükümet düğmeye bastı. Ülkenin şahin gücü olan devrim muhafızları 3 farklı kentte sokağa inerek konuşlandı.
İran'da yüksek fiyatları protesto etmek için geçen hafta
başlayan ve 21 kişinin hayatını kaybettiği protesto gösterilerinde
altıncı günün ardından, İran'ın Devrim Muhafızları hükümet karşıtı
protestoları bastırmak için üç kentte birlik konuşlandırdı.
Devrim Muhafızları Komutanı General Muhammed Ali Caferi, "yeni bir karışıklığın" önüne geçmek için çatışmaların en yoğun yaşandığı Hamadan, İsfahan ve Loristan kentlerinde birliklerin konuşlandırıldığını duyurdu.
İran'ın Şii teokrasisinin koruyucusu olan Devrim Muhafızları, 2009'da onlarca orta sınıf protestocunun öldürüldüğü seçim dolandırıcılığı iddiasının ardından ayaklanmayı bastırmada etkili olmuştu.
ULUSLARARASI ARENADAN TEPKİLER
Avrupalıların, ABD ve İsrail liderlerinin İran'ın dini yönetimine karşı yapılan gösterilerden memnun olmasına ilişkin tedirginliklerini ifade etmesiyle, protestolar uluslararası alanda tepkiler almaya devam etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD, İsrail ve Suudi Arabistan'ın açıklamalarının "neredeyse bizi savaşa götürecek açıklamalar... bazıları için kasıtlı bir strateji" olduğunu söyledi ve İran ile diyalog içinde olunmasının önemine değindi.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel gerilimin tırmanmasına ilişkin endişelerini dile getirdi. Gabriel "Bu iç çatışmayı uluslararası olarak istismar etme girişimine karşı uyarıyoruz ... bu hiçbir şekilde gerilimi yatıştırmayacak" dedi.
İRAN'DA SOKAK GERGİNLİKLERİ
İran'da yüksek fiyatları protesto etmek için geçen hafta başlayan gösteriler bu hafta da devam ederken farklı kentlerde binlerce hükümet yanlısı dün sokağa çıkmıştı. İran devlet televizyonunda yer alan
görüntülere göre Kirmanşah, İlam ve Gorgan gibi kentlerde düzenlenen gösterilere katılan kişiler İran bayrakları ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in resimlerini taşıyordu.
Hükümet yanlısı yürüyüşlerin, protestoların sona erdiğine işaret ettiğini belirten Caferi protestocuların her bir yerde maksimum 1,500 kişi olduğunu ülke genelinde 15,000'i aşmadığını belirtti.
İRAN'DA EYLEMLER NASIL BAŞLADI?
Eylemler Perşembe günü ülkenin en büyük ikinci kenti Meşhed’de giderek kötüleşen ekonomik durumun protesto edilmesiyle başladı. Ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterileri tetikleyen sebepler yükselen, enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk. Protestocular, ülkenin ekonomisi kötüyken Suriye, Lübnan ve Filistin’e yardım edilmesini de karşı çıkıyor.
İŞSİZLİK ORANLARI YÜKSELDİ
İran vatandaşları uzun süredir devam eden ağır yaptırımlar altında ekonomik sıkıntılar çekerken, buna bağlı olarak işsizlik de bu yıl resmi rakamlara göre yüzde 12,4’e çıktı. Oysa Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD öncülüğündeki Batılı güçlerle yapılan nükleer anlaşma sonucu ekonominin kısa sürede düzeleceğini söylüyordu. Ülkede son olarak bir haftada yumurta fiyatının iki kat arttığı ülkedeki ekonomik talepler, hükümet politikalarına yönelik öfkeye dönüştü. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yükselen enflasyonu, artan fiyatları kontrol edememekle eleştirildi. İran’ın dış politikasına tepki gösteren Meşhed’deki bazı göstericiler hükûmetin Orta Doğu ülkelerine müdahalesine “Hayatım Gazze için değil, Lübnan için değil, İran içindir” sözleriyle gösterdi.