İran ABDye karşı yeni atak başlattı
Abone olİran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Irak ve Suriye devlet başkanlarını Tahran’a davet etti.
Iraklı yetkililer, Ahmedinejad"ın Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad"ı bu hafta sonu Tahran"a davet ettiğini, toplantının olması halinde, Irak"taki kaosun sona erdirilmesi için izlenecek yolların ele alınmasının planlandığını söylediler.
Amerikan ABC News"in internet sitesinde, "İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad"ın yeni bir manevrası" olarak gösterilen girişimin, "muhtemelen ABD yönetiminin bölge üzerindeki etkisini amaçladığı" yorumu yapıldı.
Haberde, girişim, "Irak"taki Sünni direnişe destek vermekle itham edilen Suriye"nin Dışişleri Bakanı Velid Muallim"in Bağdat"a yaptığı ziyaretle aynı döneme rastlayan diplomatik bir manevra" olarak nitelendi.
Ahmedinejad"ın, iki ülke devlet başkanlarını Tahran"a davet ederek, zaten Suriye ile Lübnan"da büyük bir etkisi olan ülkesinin Orta Doğu"daki nüfuzunu da artırma amacında olduğu belirtilen haberde, "Tahran, Irak"ta ABD"yi batağa saplayan küçük çaplı kaosun kendisine fayda getireceğini düşünüyor. Ancak aynı zamanda, fazla kan dökülmesinin, Kürtlerin huzursuz olduğu sınır bölgesinde sorun yaratmasından endişe ediyor" ifadeleri kullanıldı.
Talabani"ye yakın Iraklı bir yetkili, zirve teklifinin, Tahran"ın bölge üzerindeki rolünü güçlendirme ve ABD"nin Sünni Suriye ile Şii İran"ın arasını bozmasını engelleme amacını taşıdığını söyledi.
TALABANİ, AHMEDİNEJAD VE ESAD İLE AYRI AYRI GÖRÜŞECEK
Talabani"nin sözcüsü Kamuran Karadağı da, Talabani"nin teklifi kabul ettiğini ve Cumartesi günü Tahran"a gideceğini söyledi.
Karadağı, Suriye Devlet Başkanının toplantıya katılmayacağını, görüşmenin, Talabani ile Ahmedinejad arasında yapılacağını belirtti.
Sözcü, Talabani"nin Beşşar Essad ile görüşme teklifini de kabul ettiğini ve Şam"da planlanan bu görüşmenin tarihinin henüz belirlenmediğini kaydetti.
ABD, KUŞKUYLA BAKIYOR
İran"ın zirve teklifine kuşkuyla bakan ABD Dışişleri Bakanlığının sözcü yardımcısı Tom Casey, kararı Irak"ın vereceğini belirtti.
Casey, "Bu, onların çağrısı, onların kararı. Bu tür bildirilere geçmişte birçok kez rastladık ve İran ile Irak arasında birkaç üst düzey temas oldu.
İran"ın, "Irak"taki şiddeti azaltma arzusuna dair" açıklamaları, gerçeklerle uyuşmuyor" dedi.
Tom Casey, sorunun, "İran"ın söylediklerinden değil, yaptıklarından kaynaklandığını" savundu.
İran ile Suriye"nin, Irak"taki Şii ve Sünni gruplar üzerinde önemli etkileri olduğuna inanılıyor.
Uluslararası baskılar neticesinde, Suriye"den Irak"a geçen direnişçileri az da olsa engellediği belirtilen Şam yönetimi, direnişçilere finansman ve silah sağlamakla suçlanan, Saddam Hüseyin döneminin üst düzey yetkililerinin Suriye"ye sığınmalarına izin vermişti.
İran ise Irak"taki iki büyük Şii gruba, eğitim, silah ve para vermekle itham ediliyor. Saddam Hüseyin döneminde Irak"ı terk etmek zorunda kalan birçok Şii yetkilinin İran"da sürgün hayatı yaşadığı biliniyor.