İran 30 işbirlikçi astı

Abone ol

İran ABD işbirlikçisi olduğunu ileri sürdüğü 30 kişi astı. Cesetleri teşhir etti.

İran'ın, "rejimi yıkmak amacıyla ABD ile işbirliği yapan komplocular" olduğunu iddia ettiği 30 kişiyi geçen ay astığı belirtildi.

İngiliz The Observer gazetesinin haberine göre, ülkedeki muhalefet kaynakları, asılanlardan en az üçünün yönetim karşıtı siyasi aktivistler olduğunu söyledi. İdamların, "Amerikan desteğiyle rejimi yumuşak bir şekilde yıkmaya çalıştıkları" suçlaması yapılan üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerin seslerinin bastırılmaya çalışıldığı ve eylemlerinin yasaklandığı bir döneme denk gelmesi, rejim muhaliflerine "gözdağı" olarak nitelendirildi.

Cesetleri sergilendi

İdam edilenler arasında İran'daki muhalif seslere verdiği ağır hapis cezalarıyla bilinen radikal çizgideki yargıç Hasan Moghaddas'ı öldürmekle suçlanan Macid Kavusifar (28) ve kuzeni Hüseyin Kavusifar da (24) yer aldı. İki kuzenin, halka açık bir alanda, bir vincin üzerinde idam edildikleri ve cesetlerinin, vinç yükseltilerek Tahran'ın en işlek caddelerinden birinde sergilendiği belirtildi.

Tahran yönetiminin infazlardan bazılarını da "kapalı kapılar ardında" yaptığı kaydedildi. Geçen ay, Tahran'daki Evin Cezaevi'nde idam edilmek üzere olan 12 kişinin görüntüleri televizyonda yayımlandı. Yetkililer, kimlikleri ifşa edilmeyen bu kişilerin "tecavüz, eşcinsellik, cinsel taciz" suçlarından hüküm giydiğini iddia etti, ancak muhalefet kaynakları bunlardan en az 3'ünün "siyasi aktivist" olarak bilindiklerini savundu. Hükümete bağlı bir internet sitesi olan "Asiran" adlı site ise bu iddiaların "yalan" olduğunu ileri sürdü.
Öte yandan başkent Tahran'ın güneybatısındaki Saveh bölgesinde dün, bir kadına tecavüz etmekten suçlu bulunan 3 kişi halkın önünde asıldı.

Günün Önemli Haberleri