Irakta olağanüstü hal uzatıldı

Abone ol

Irak'ta parlamento, olağanüstü halin bir ay daha uzatılmasını onayladı.

Irak'ta parlamento, kasım 2004'ten bu yana yürürlükte olan olağanüstü halin bir ay daha uzatılmasını onayladı.

Gece sokağa çıkma yasağı ilanına olanak tanıyan, hükümete gerekli gördüğünde polis ve askeri operasyonlar düzenleme ve tutuklama emri olmadan tutuklamalar yapma gibi ek güç tanıyan olağanüstü hal, ülkenin kuzeyinde özerk Kürt yönetimi altındaki bölge hariç Irak genelinde uygulanıyor.

Başbakan Nuri El Maliki'nin Dava partisinden Şii milletvekili, eski ulusal güvenlik bakanı Abdülkerim El İnazi, olağanüstü halin uzatılmasının, hala terörizmle büyük bir mücadelenin sürmesi nedeniyle gerekli olduğunu söylerken, hükümete olağanüstü yetkiler tanınmasına önde gelen Sünni siyasi gruplar tepki gösteriyor.
Olağanüsü halin, ülkedeki Şii ağırlıklı güvenlik güçlerine çok fazla yetki tanıdığı eleştirisi getiren Sünni gruplardan Uzlaşma Cephesinin milletvekillerinden Salim Abdullah, hükümetten bireysel hak ve özgürlüklerin garanti edilmesi teminatı istediklerini söyledi.

Irak'ta direnişin yanında mezhep ayrılığına dayalı şiddet de Maliki hükümetinin öncelikleri arasında sıralanırken, Amerikan Büyükelçisi Zalmay Halilzad dün mezhep çatışmalarının, direnişten daha fazla can kaybına yol açan şiddete dönüştüğü açıklaması yaptı.
Irak'ta şubat ayında mezhep çatışmalarını tetikleyen bir Şii türbesinin bombalanmasından sonra özellikle Bağdat'ta mezhep ayrılığına dayalı cinayetler tırmanmıştı. Irak geneli ve Bağdat'ta Şiiler ve Sünniler birbirlerini ölüm mangaları kurmakla suçluyor.

En son sadece Bağdat'ta dün sabahtan bu sabaha kadar mezhep ayrılığına

Günün Önemli Haberleri