Irak'ın bayram hazrılıkları yumurta fiyatlarını fena vurdu
Abone olYumurta ihracatının yüzde 86’sını Irak’a yapan Türkiye, iki haftadır bayram hazırlıkları nedeniyle Irak’tan talep artınca,yumurta fiyatları yükselerek 22.5 kuruşa çıktı
Yumurta ihracatının yüzde 86'sını Irak'a yapan Türkiye,iki haftadır bayram hazırlıkları nedeniyle Irak'tan talep patlaması yaşandı ve fiyatı 22.5 kuruşa çıktı.
Irak’a ihracatın durma noktasına geldiği dönemde, iç piyasada 16 kuruşa düşen yumurta fiyatı, bu ülkeye ihracatın yeniden başlamasıyla 22.5 kuruşa çıktı. Türkiye’nin yumurta ihracatının yüzde 86’sı Irak pazarına yapıldığı için bu ülke ile yaşanan sıkıntılar, yurtiçinde de ürünün fiyatını doğrudan etkiliyor. Sektör temsilcileri, Irak gibi problemli bir pazara bağımlılığın sektörün istikrarını zedelediğine dikkat çekiyor. Son iki haftadır Irak’a yumurta sevkiyatının normale döndüğünü, talebin de geçtiğimiz yıl aynı dönemdeki talepten daha fazla olduğunu belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği ve Kanatlı Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu üyesi Bedri Girit, talep artışının Irak’taki bayram hazırlıklarından kaynaklandığını vurguladı. Girit, kısa süre önce IŞİD örgütünün saldırıları nedeniyle sınırın kapanması sonucunda Türkiye’den yumurta sevkiyatı yapılamadığı için ülkedeki stokların eridiğini, bayramın da yaklaşması nedeniyle oradaki bayilerin şu anda ortalamanın üzerinde talepte bulunduğunu söyledi.
Türkiye’de yumurta sektörünün tamamen ihracata dayalı büyüdüğünü, bu nedenle ihracatta yaşanan sıkıntının iç pazarda da çok büyük dalgalanmaya yol açtığını kaydeden Girit, “Türkiye yumurta ihracatının yüzde 86’sını Irak’a gerçekleştiriyor. Irak’a ihracat durduğunda üretici elindeki yumurtayı iç pazara sunmak zorunda kaldı. Arz artınca Türkiye’de yumurta fiyatı 16 kuruşa geriledi. İki haftadır Irak pazarı yeniden canlandı ve iç piyasada yumurta fiyatı 22.5 kuruşa çıktı. İhracatta fiyat arttı. Çatışmaların yoğun olduğu dönemde 1 Box (366 yumurta) yumurtanın ihraç fiyatı 16 dolara düşmüştü. Şu anda fiyat 32 dolara çıktı” diye konuştu. Tek pazar bağımlılığı sektörde riski artırıyor Girit, tek pazar bağımlılığının sektörün en büyük sıkıntısı olduğuna işaret ederek, bu pazarın da Irak gibi istikrarsız bir ülke olmasının riski son derece artırdığını vurguladı. Kanatlı Tanıtım Grubu olarak pazar çeşitliliği konusunda sektöre rehberlik ettiklerini, yeni pazarlara açılma konusunda girişimlerde bulunduklarını söyleyen Girit, “Irak’a ihracat yapmak kolay. Türkiye’nin 82. vilayeti gibi. Ama
orada bir sorun çıktığında sektör tepetaklak oluyor. İçerde de fiyatlar dibe vuruyor. Irak’ta son yaşanan olaylar, bu pazara bağımlılığın getirdiği riskleri birebir yaşayarak görmemizi sağladı. Alternatif pazar olarak yine Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve yakın Afrika ülkelerine yumurta ihracatı için çalışıyoruz. Raf ömrü nedeniyle çok uzak ülkelere Türkiye’den yumurta satmak çok kolay değil” dedi.
KÜRT BÖLGESİ, YUMURTADA BİR AY RAF ÖMRÜ İSTİYOR
Türkiye’nin Irak’a yumurta ihracatını Kürt bölgesi üzerinden yaptığını belirten Bedri Girit, Kürt bölgesinin de yumurtanın üzerinde 1 aylık raf ömrü istediğini, Ukrayna’nın ise 60 gün raf ömrü ile Irak pazarına girdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Kürt bölgesine ürünlerimiz girerken bizden 1 ay raf ömrü isteniyor. Buna gerekçe olarak da Türkiye’de raf ömrünün 1 ay olmasını gösteriyorlar. Ukrayna’da yumurta üzerinde tarih basılmadığı için Irak onlara 60 gün raf ömrü tanıyor. Bizim gönderdiğimiz yumurta 2 hafta sınırda takıldığında raf ömrü yarı yarıya azalmış oluyor. Bu durum rakibimiz olan Ukrayna ile aramızda haksız rekabete yol açıyor.”