Irakda Petraus dönemi bitti

Abone ol

Irak'daki ABD kuvvetlerinin komutanı Petraeus, görevini devretti.

Irak'taki ABD kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, Merkez Komutanlığı görevini üstlenmek üzere bugün Irak'taki görevini devretti.

17 aydır Irak'taki Amerikan kuvvetlerini yöneten Petraeus, yerini Korgeneral Ray Odierno'ya bıraktı.

Korgeneral Odierno, görevi devralmasının ardından yaptığı açıklamada, Irak'ta güvenlik alanında son dönemde kaydedilen ilerlemelerin son derece hassas olduğunu söyledi.

Orgeneral Petraeus, başkent Bağdat ve çevresinde 30.000 askerlik takviye güç görevlendirilmesi operasyonuna komuta etmişti.

Sünni isyancılarla iş birliğine de giden Petraeus, böylece Irak'ta güvenliğin son dönemde iyileşmesine yönelik adımların mimarı olarak görülüyordu.

Petraeus'un yönetimine atandığı ABD Merkez Komutanlığı, Irak ve Afganistan'daki operasyonların yanı sıra, Orta Doğu'nun tümü ve Afrika Boynuzu'nu (Afrika'nın doğusunun Arap Yarımadası'nı çevreleyen bölgesi) kapsıyor.

Gözlemciler ülkede dün düzenlenen bombalı saldırılarda 35 kişinin ölümünü ise şiddetin her an yeniden alevlenebileceğinin işareti olarak yorumluyor.

Bu arada ABD Savunma Bakanı Robert Gates, dün Irak'taki ABD kuvvetlerinin komutanlığını üstlenen Korgeneral Ray Odierno'ya çağrıda bulundu.

Sürpriz bir ziyaretle Irak'a giden Gates, Odierno'nun Irak'ta ABD askerlerinin sayısı azalırken, güvenlik koşullarındaki olumlu gelişmeleri sürdürmenin yollarını bulması gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı'nın Irak gezisi, Washington ve Bağdat arasında Irak'taki yabancı güçlerin statülerine yönelik anlaşmayla ilgili pazarlıkların sürdüğü bir sırada yapılıyor.
Günün Önemli Haberleri