Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden acil yardım çağrısı

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi-IKBY iç göçler ve sığınmacılar için uluslararası kuruluşlardan acil yardım talebinde bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı Birleşik Krizler Koordinasyon Merkezi, sığınmacı ve iç göçmenlerin karşılaştığı zorluklardan dolayı uluslararası kurumlardan ve sivil yardım kuruluşlarından acil yardım talebinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı Birleşik Krizler Koordinasyon Merkezi'nin bölgedeki "insani durumla" ilgili yayınladığı raporda, IKBY'e gelen sığınmacı ve iç göçmenlerin karşılaştığı zorluklar, ekonomik kriz ve yardım kuruluşlarının fon kesintisinin toplum üzerindeki etkisi ile petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten kaynaklı kritik süreç ele alındı.

Irak ve Suriye'de devam eden iç savaştan dolayı günlük ortalama 300-400 arasında iç göçmen ve sığınmacının bölgeye geldiğine yer verilen raporda, "Suriye'de çatışmalardan dolayı Kürdistan bölgesine kaçan sığınmacıların sayısı yaklaşık 240 bine ulaştı. Ayrıca Irak'taki iç çatışma ve terör olaylarından dolayı yaklaşık 1 milyon 200 bin iç göçmen bölgede barınıyor" denildi.

IKBY'NİN GÜCÜ KALMADI

Güvenlik gerekçesiyle evlerini terk edip, Kürt bölgesine sığınmak zorunda kalan insanlara her zaman kapıların açık tutulacağı ancak daha önce de belirtildiği gibi bölgenin kapasitesini aşan bir yığılmanın söz konusu olduğuna dikkat çekilen raporda, "Kürdistan bölgesindeki uluslararası yardım kuruluşlarının eskiye oranla insani yardımlarda kısıtlama yapması, bölgedeki insani yardım geleceğinin belirsizliği ve fon ile gelirlerde meydana gelen ciddi düşüşten dolayı kriz alarmı veriyor" ifadelerine yer verildi.

IKBY ZORLUK ÇEKİYOR

Raporda, Kürt bölgesinin sosyal hizmetler başta olmak üzere özellikle sağlık sektöründe ciddi krizler ve eksiklerle mücadele ettiğine işaret edilirken, "Kürdistan'ın bölgedeki ihtiyaçlara cevap verememesinin en iyi örneği sağlık sisteminin zayıflaması ve ciddi elektrik sıkıntısıdır. Hükümet bölgedeki halk, iç göçmen ve sığınmacıların sadece yüzde 40-50'sine sağlık hizmeti verebiliyor. Bunun yanında elektrik tüketimimin artmasından dolayı günlük 18 saat yerine sadece 8-10 saat hükümet elektriği veriliyor" bilgisi paylaşıldı.

5 BİN DEVLET PROJESİ ASKIYA ALINDI

Petrol fiyatlarında meydana gelen ciddi düşüş ve Bağdat'ın Erbil'e bütçeyle birlikte memur maaşlarını göndermemesinden dolayı 5 bin devlet projesi, 3 bin özel sektör projesinin askıya alındığına değinilen raporda, "Ekonomik krizden dolayı askıya alınan projelerin hayata geçirilmemesinden kaynaklı olarak başta bölge halkı olmak üzere bir çok iç göçmen ve sığınmacı işsiz kaldı" denildi.

IKBY'NİN 16 MİLYAR DOLAR DIŞ BORCU VAR

Söz konusu raporda, hükümetin hizmet vermeye devam etmesi, terör örgütü DAEŞ ile en ön cephede savaşan Peşmerge güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanması ve bölge ekonomisinin çökmesini engellemek için 16 milyar dolarlık bir dış borçlanmaya gidildiği belirtildi. Ayrıca Kürt bölgesinde memurların 4 ay gecikmeli olarak maaş aldığına işaret edildi.

Kürt bölgesinin ekonomik olarak ciddi krizler yaşadığı bir dönemde uluslararası devlet ve yardım kuruluşlarının el uzatması gerektiğinin altını çizen raporda, "Mevcut krizden çıkılması, bölgedeki iç göçmen ve sığınmacıların insani ihtiyaçlarına cevap verilmesi için Irak merkezi hükümeti ve uluslararası devletlerin Kürdistan bölgesinin yanında yer alması lazım. Aksi takdirde ekonominin çökmesiyle birlikte halka doğrudan olumsuz yansıyacağı gibi savunmasız iç göçmen ve sığınmacıların durumunu daha da sıkıntılı hale getirecektir" denildi.

PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ ETKİLİ

IKBY İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan raporun son bölümünde, Irak merkezi hükümeti, uluslararası devlet ve yardım kuruluşlarından yanıt gelmediği takdirde, büyük bir felaketin eşiğine geleceğine yer verilerek şunlar ifade edildi:

"Bölgedeki durum çok kritik ve ciddidir. Eğer söz konusu yardımlar yapılmadığı takdirde, Kürdistan bölgesindeki iç göçmen ve sığınmacıların yardım taleplerine cevap verilemeyecek ve kırılma noktasına gelecektir. Bölge, çok ağır bir ekonomik baskı altında ve tahminlerimize göre gelirin yüzde 90'ını teşkil eden petrol fiyatlarında meydana gelen ciddi düşüşten dolayı 2016 yılında daha da kötü bir tablo ortaya çıkacaktır."

Günün Önemli Haberleri