Irak ile model ortaklık
Abone olDışişleri Bakanı Davutoğlu Irak'a gitti. Model ortaklıktan bahseden bakan neyi kastettiğini şöylö açıkladı..
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara - Washington ilişkilerini tanımlarken kullandığı 'model ortaklık' kavramını Türkiye - Irak ilişkileri için telaffuz etti.
Davutoğlu, Irak'la ilişkilerin 'son derece özel ve kendine has' olduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu, Irak ziyaretinde Kürt sorunun çözümüne yönelik yeni gelişmelerin ele alınıp alınmayacağı sorusuna ise "demokratik açılımlar Türkiye'nin iç meselesi" karşılığını verdi.
Ahmet Davutoğlu, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'la birlikte günübirlik Bağdat ziyareti öncesinde Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile Irak arasında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına hazırlık çalışmaları için Bağdat'a giden Davutoğlu, Irak'la ilişkilerin yepyeni bir ortaklık modeli etrafında geliştiğini dile getirdi. Davutoğlu, bu ilişki biçimini 'model ortaklık' olarak nitelendirdi.
ABD Başkanı Barack Obama da Türkiye ziyaretinde Ankara ile ilişkilerini 'model ortaklık' olarak nitelendirmiş, bu ifadeyle neyi kastettiği uzun süre tartışılmıştı. Irak'la Türkiye arasında öngörülen ilişki biçiminin sorulması üzerine Davutoğlu, amaçlarının iki ülkenin ekonomik ve sosyal altyapısını bütünleştirmek, entegrasyonu en üt düzeye çıkarmak olduğunu söyledi. İki ülke ekonomilerini entegre bir yapıya kavuşturmanın temel hedefleri olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı, ortak güvenlik alanına sahip olmak için de Irak'la işbirliği içerisinde olacaklarını kaydetti.
İki ülke hükümetinin ortak toplantısı şeklinde gerçekleşecek Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yılki Bağdat ziyareti sırasında alınmıştı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Nabucco Zirvesi için Ankara'ya geldiği sırada en kısa zamanda toplanmasına karar verilen konsey için hazırlık çalışmaları hem Ankara hem de Bağdat'ta devam ediyor.
Dışişleri Bakanlığı'nda toplanan sekiz icracı bakan, Bağdat'a sunulacak teklifler paketini hazırladı.
Davutoğlu ve Çağlayan bugünkü görüşmelerinde bu paketi Iraklı muhataplarına aktaracak. Eylül ayında Ankara'ya gelecek olan Iraklı bakanlarla yapılacak görüşmelerle konsey hazırlıkları devam edecek. Ekim ayında Bağdat'ta yapılacak olan toplantıya ise her iki ülkenin başbakanları ve icracı bakanları katılacak.
Irak'a dışişleri ve dış ticaretten sorumlu devlet bakanı olarak ilk ziyaretlerini gerçekleştiren Davutoğlu ve Çağlayan, Başbakan Nuri el Maliki, Başbakan Yardımcısı Berham Salih, ilgili bakanlar ve Türkmen milletvekilleriyle bir araya gelecek.
DEMOKRATİK AÇILIMLAR TÜRKİYE'NİN İÇ MESELESİ
Bakan Davutoğlu, Türkiye'deki Kürt açılımı ile ilgili gelişmelerin Bağdat'taki temaslarında ele alınmayacağını söyledi. 'Demokratik açılımlar Türkiye'nin iç meselesi' diyen Davutoğlu, bunun için güçlü bir siyasi irade ve toplumsal mutabakatın Türkiye'de bulunduğunu vurguladı.
Ahmet Davutoğlu, teröre karşı alınacak tedbirlerin ise iki ülke arasındaki mekanizmalar çerçevesinde zaten görüşüldüğünü sözlerine ekledi.
OSTİM NASIRİYE'DE ORAGNİZE SANAYİ BÖLGESİ KURUYOR
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise bu yıl Irak'la gerçekleşeceği tahmin edilen 7 milyar dolarlık ticaret hacmini, 2011'de 20 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Temasları kapsamında ticaret, eğitim, yatırım ve sağlık bakanlarıyla da görüşmelerde bulunacağını dile getiren Çağlayan, 5 yıldır Gaziantep'te düzenlenen Irak fuarının bundan sonra Bağdat'ta yapılacağını duyurdu. Irak'la serbest ticaret anlaşması imzalanması konusundaki çalışmaları hızlandırmak istediklerini belirten Çağlayan, Ankara'daki OSTİM sanayi bölgesi modelinin Irak'ın Nasıriye şehrinde kurulacağını söyledi.
Türk müteahhitlerinin Irak'ta aldığı ihalelere de dikkat çeken Çağlayan sadece bir firmanın 750 milyon dolarlık 5 hastane yapımını üstlendiğini aktardı.
Ahmet Davutoğlu ve Zafer Çağalayan, basın toplantısının ardından Bağdat'a hareket etti.