Irak iç savaşın arefesinde

Abone ol

Şiiler'in kutsal türbesi havaya uçuruldu. 60 Sünni camisine saldırı düzenlendi. Ortalık ceset kaynıyor.

Irak'ta Şiiler için en kutsal ibadet yerlerinden biri olan, 12 imamdan ikisinin mezarının bulunduğu Samarra'daki Askariye Türbesi'ne dün El Kaide tarafından düzenlendiği sanılan bombalı saldırı sonucunda, büyük hasar gören türbenin 100 yıllık altın kubbesi yerle bir oldu. Saldırıda can kaybının meydana gelmediği öğrenildi.

Şii Başbakan İbrahim Caferi, saldırı nedeniyle ülke çapında
3 günlük yas ilan etti. Hükümet ve Şii lider Büyük Ayetullah Ali Sistani, olay sonrası sokaklara dökülen Şiilerin Sünni camilerine saldırılar düzenlemesi üzerine, "intikam saldırılarından uzak durulması" çağrısında bulundu.

ALTIN KUBBE UÇTU

Dün sabah Türkiye saatiyle 06.00'da polis üniforması giyen silahlı bir grup, 1200 yıllık Askariye Türbesi'nin korumalarını bağlayarak etkisiz hale getirdikten sonra camiye iki bomba yerleştirerek kaçtı. Patlama sonrası türbenin 20 metre çapındaki altın kubbesi yıkılırken, çinilerle süslü ana kapısı da büyük hasar gördü. Saldırıyı üstlenen olmazken, Irak yönetimi El Kaide'yi sorumlu tuttu. Başbakan Caferi'nin ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubeyi, saldırıdan Irak'ı iç savaşa sürüklemek isteyen El Kaide ve Ensar El Sünne gibi grupların sorumlu olduğunu söyledi.

BAĞDAT'TA 47 CESET

Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyindeki Bakuba'da bir Sünni camisine saldırı düzenlendiği bildirildi. Bir polis yetkilisi, iki araç içindeki silahlı kişilerin camiye ateş açtıklarını ve açılan ateşte bir kişinin öldüğünü kaydetti. Irak'ın Samarra kentinde, 12 İmam'dan ikisinin mezarının bulunduğu Askeriye türbesine yönelik dünkü bombalı saldırıdan sonra ülke genelinde Sünnilerin gittiği yaklaşık 60 caminin saldırıya uğradığı bildirilmişti. Irak İçişleri Bakanlığı, dün geceden bu yana başkent Bağdat'ın bulunduğu bölgede 47 ceset bulunduğunu açıkladı. Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamada, kimlikleri saptanamayan bu kişilerin cesetlerinde yapılan incelemede, kurşunlara hedef olduklarının belirlendiği kaydedildi.

Günün Önemli Haberleri