Irak daha beter hale geldi

Abone ol

Irak Saddam'dan kurtuldu ama sonrasında yaşananlar ülkeyi cehenneme çevirdi.

BM'nin bir raporuna göre, Irak'ta ekim ayında sivil can kaybında yeni tırmanış oldu. ABD işgalinden bu yana artan mezhep ayrılığına dayalı şiddet yüzünden 2 milyondan fazla kişi evlerini terk etti. BM'nin Irak Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak açıkladığı rakamlara göre, Irak'ta ölen sivillerin sayısı, 3590 kişiyle tırmanışa geçtiği temmuz ayından sonra, eylülde 3345 oldu ve ekimde 3709'a yükseldi.

Irak'ta kötüleşen güvenlik durumunun yoksulluğu artırdığı belirtilen BM raporunda, şubat ayında Samarra kentinde bir Şii türbesinin bombalanmasının ardından tırmanan mezhep ayrılığına dayalı şiddete bağlı olarak 418 bin 319 kişinin yerlerinden olduğu kaydedildi. Rapora göre, Irak içinde yerlerinden olanlara ek olarak her ay Suriye ve Ürdün'e yaklaşık 100 bin kişi kaçıyor ve ABD'nin mart 2003'te savaşı başlatmasından bu yana yurt dışında sığınma arayışına girenlerin tahmini toplam rakamı 1.6 milyonu buluyor.

Başkent Bağdat'ın şiddetin merkezi haline geldiği belirtilen raporda, başkentte eylül ve ekim aylarında 5 bin kişinin hayatını kaybettiği ve cesetlerin çoğunda kurşun yaraları ve işkence izlerinin görüldüğü bildirildi. BM'nin insan haklarıyla ilgili iki ayda bir yayımladığı raporda, Irak'ta şiddetin ana kaynağı olarak direniş saldırıları, milis grupların ve suç örgütlerinin saldırılarıyla da körüklenen mezhep ayrılığına dayalı saldırılar gösterildi.

Raporda, mezhep ayrılığına dayalı bir bölünmenin körüklendiği Irak'ta bu durumdan toplumun tüm kesimlerinin çeşitli derecelerde etkilendiği ve bazı bölgelerde mahallelerin bölündüğü ya da mahalle sakinlerinin güvenlik için başka bölgelere veya komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldığı kaydedildi

Günün Önemli Haberleri