Irak bölünürse ne olur?

Abone ol

İngiliz Financial Times gazetesi Irak'ta bölünme sonrası yaşanacak tabloyu analiz etti. Peki Iraklılar bölünme için ne diyor?

IRAK'ta süregiden kriz ve ülkenin bölünme olasılığı ile ilgili Bourzou Daragahi imzası ile tam sayfa bir izlenim yayınlanan Financial Times gazetesi, ülkenin olası bölünmesinin ülkede yaşayan farklı mezheplere mensup grupları nasıl etkileyeceğini irdeledi.

Başkent Bağdat'taki eski bir pazar yeri olan Sinek Pazarı'nda insanlarla konuşan Daragahi, ülkenin Sünni, Şii ve Kürtler arasında bölünebileceğine dair tartışmaların sıklıkla yapıldığını yazıyor. Her ne kadar ülkenin kalbinde Sünni bir isyan ilerlemeye devam da etse, Kürtler bağımsızlık konusunda bir kez daha harekete geçse de, ülkenin bölünmesinin pazar yerindeki birçok insan tarafından onaylanmadığını söylüyor.

Haberde 55 yaşında Hristiyan bir esnaf olan Mecid Mikail "Bu pazardakilerin bakış açısından bakacak olursak, Irak kurtulacak" diyor. 35 yaşında bir Şii olan Ahmed Şakir, Mikail'e katılıyor ve "Irak beraber atan tek bir kalp" diyor. Ancak 44 yaşında bir Sünni olan Ahmed Salih ise "Bu şartlar altında belki de Sünni bir anavatana sahip olmak iyidir" diyor. Haberde iki kızı da farklı mezheplerden adamlarla evlenmiş olan başka bir esnaf ise "burada mezhepçiliğe yer yok" diyor.

Daragahi, "Ülkedeki halkarın nasıl birbirleriyle beraber dokunmuş olduklarını.... ve mezhepsel bir ayrılığın nasıl bir işkence olacağını sadece Iraklılar anlıyor" diye yazıyor ve ekliyor, bir çok aşiretin Şii ve Sünni kolları var ve mezhepler arası evlilikler sürüyor. Diyala gibi bazı kentlerde farklı mezheplerin birarada yaşadığını hatırlatan Daragahi, Irak'ta yeni bir harita çizmenin o kadar kolay olmayacağını söylüyor.

BELKİ BU EN İYİSİ

2009 yılında güneydeki bazı bölgeleriin bağımsızlığı için gidilen bir referandumun yeterli ilgiliy görmediğini yazan Daragahi, farklı dinlerin, aşiretlerin ve dillerin mozaiği olan Irak idealinin halen ağırlığı olsa da, son birkaç haftadır yaşananların Sünnilerle Şiilerin birarada yaşamasını iyice zorlaştırdığından bahsediyor. Sünni bir avukat olan Raid Kemal "Biz burada IŞİD'den bahsetmiyoruz. Biz burada birçok Sünni'nin ayağa kalkmasına neden olan adaletsizliklerden bahsediyoruz. Daha önce Sünni bir bölgeyi çözüm olarak düşünmeyi reddediyorduk, ancak tüm bu adaletsizliklerden sonra belki bu en iyisi" diyor.

Günün Önemli Haberleri