İpeğin merkezi Diyarbakır

Abone ol

İpek böcekçiliğinin yaygınlaştırılması ve ipek üretiminin geliştirilmesi amacıyla Diyarbakır'da önemli bir adım atıldı.

İpek böcekçiliğinin yaygınlaştırılması ve sanayiye dönük ipek üretiminin geliştirilmesi amacıyla Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasınca DTSO) hazırlanan ''İpek böcekçiliği ve İpek Üretiminin Geliştirilmesi Projesi'' Devlet Planlama Teşkilatından (DPT) onay aldı.

Ağırlıklı olarak Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 750 kişinin geçim kaynağı olan ipek böcekçiliği, DSTO ile Valiliğin işbirliğiyle hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde DPT tarafından onaylanan ''İpek Böcekçiliği ve İpek Üretiminin Geliştirilmesi Projesi'' sayesinde yüzlerce kişinin iş sahibi olmasını sağlayacak ve Diyarbakır'ı da ipeğin merkezi konumuna taşıyacak.

Projede, bin dut fidesi dağıtılarak, yaş kozadan, kurutmaya, iplik çekimine, boyamaya, tasarım ve pazarlamasına kadar tüm aşamalar bulunacak ve yaklaşık bin 500 kadın istihdam edilecek.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''İpek Böcekçiliğini Geliştirme ve İpekli Dokuma Projesi'' ile daha önce Avrupa Birliği'nden 550 bin avro aldıklarını belirterek, Kulp ilçesinde 750 kişinin ipek böcekçiliği üretimi yaptığını anımsattı.

Geçen yıl Türkiye'de üretilen yaklaşık 127 ton yaş kozanın 44 tonunun Kulp ilçesinde elde edildiğini, burada üretilen kozanın Bursa veya Eskişehir'e gönderildiğini ve orada ip haline getirildiğini ifade eden Kaya, daha sonra ipin Diyarbakır'daki tezgahlarda poşu ve halı olarak dokunduğunu söyledi.

İKİ İP ÇEKİM ATÖLYESİNDEN BİRİ DİYARBAKIR'DA

Kaya, DPT'ye sundukları projenin onaylandığını, projeyle ipek böcekçiliğini yaygın hale getireceklerini belirterek, şöyle dedi:

''İpek böcekçiliğini Kulp, Hazro, Dicle ve Lice ilçelerinde yaygın hale getireceğiz. Bine yakın dut fidesi dağıtıp kapama bahçeleri yapacağız. Şu anki 44 ton olan yaş koza üretimini de 80 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar yaş kozayı Bursa'ya gönderiyorduk. Bundan sonra kurutma işlemini de Kulp ilçesinde yapacağız. Ağaçlı ve Narlıca köylerinde hem kurutma tesisleri hem de saklama depoları oluşturacağız. Ağaçlı'da modern bir çekim atölyesi de yapacağız. Çekim atölyesi şu anda Eskişehir'de kuruluyor. Biz de burada kuracağız. Türkiye'deki iki ip çekim atölyesinden biri Diyarbakır'da kurulmuş olacak.

Üretilecek, kurutulacak, ip haline getirilecek, boyanacak, tezgahlarda dokunacak, tasarlanacak ve pazarlanacak. İpek tüm üretim aşamalarıyla kentte yapılacak.''

KADIN İSTİHDAMI

Projenin, kırsal kalkınmada kadın istihdamında da önemli bir rol oynayacağını, 80 ton yaş koza üretimi yakalandığında bin 500 kadının da proje kapsamında istihdam edilmiş olacağını anlatan Kaya, ipeğin tüm üretim aşamalarının kadın istihdamına yönelik olduğunu belirtti.

Kaya, ipeğin ithal edilen bir ürün olduğunu, Türkiye'nin, ürettiğinin yaklaşık 10 katını da ithal etmek zorunda kaldığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye dışardan şu an yaklaşık 250 ton ipek ithalatı yapıyor. Amacımız üretim miktarını artırmak. Kulp'ta 3, Diyarbakır'da da 2 atölyemiz var. Üretim miktarının artmasıyla daha çok atölye açılmış olacak. 1970'ler de ipek böcekçiliğinin yüzde 50'si Diyarbakır'da yapılıyordu. Köyden kente göç, ve devletin ipek böcekçiliğine destek vermemesi nedeniyle 90'lı yıllarda bitme noktasına geldi. 2002'den sonra DTSO'nun projeleriyle yeniden ciddi bir ivme kazandı. Bu projemizle de ilk kez tüm üretim aşamaları burada gerçekleşecek ve Diyarbakır ipeğin merkezi olacak.''

Kaya, ipeğin ürün olarak tüketiciye ulaşması için tasarımın da yapılacağını bu amaçla ünlü tasarımcılardan destek alınacağını da sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri