IPCC küresel ısınma raporu ürküttü! Kıtlık, kasırga, nesillerin bitişi
Abone olBirleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) küresel ısınmanın en kötü etkilerini önlemek için dünyanın 'eşi benzeri görülmemiş' adımlar atması gerektiği uyarısında bulundu.
IPCC'nin bugün yayımlanan raporunda gereken adımlar
atılmadığı takdirde küresel ısınma kaynaklı sıcak hava
dalgaları, sele neden olan kasırgalar, bazı bölgelerde kıtlık ve
türlerin neslinin tükenmesi gibi risklerle daha fazla karşı karşıya
kalacağı uyarısı yapıldı.
IPCC raporu, 2015 Paris İklim Anlaşması'nın nasıl uygulanacağı konusunda hükümetlere bilimsel bir yol haritası niteliği taşıyor. IPCC, 2015'teki Paris İklim Anlaşması görüşmelerinde mutabık kalındığı gibi küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 2 santigratta sınırlandırılması yerine bu hedefin 1.5 santigrat derecenin altında sınırlandırılmasının 'insanlar ve doğal ekosistemler için açık yararları olduğu' vurgulandı.
Rapora göre Dünya yüzeyi 1 santigrat derece ısındı ve yaşanmaz bir düzey olan 3-4 santigrat derecelik bir ısınma yolunda ilerliyor. IPCC raporuna göre şu andaki sera gazı emisyonu düzeyi ile 1.5 santigrat limitini 2030 gibi erken bir tarihte ve 2050'den geç olmamak üzere aşabiliriz.
İnsanlık tarihinin en önemli yılları
Güney Afrika'daki Çevre Planlama ve İklim Koruması Departmanı
Başkanı ve IPCC eş başkanı Debra Roberts " Önümüzdeki yıllar belki
de insanlık tarihindeki en önemli yıllar" ifadelerini kullandı.
IPCC eş başkanlarından Jim Skea da "Biz üzerimizi düşeni
yaptık ve mesajı ilettik. Şimdi top hükümetlerde. Bu konuda eyleme
geçmek onların sorumluluğu" dedi.
Raporda küresel ısınmayı 1.5 santigrat derecenin altında tutma hedefinin 2 santigrat derece hedefine göre 2100 yılı itibarıyla küresel deniz seviyesi yükselme oranını 0.1 metre azaltacağı belirtildi. Bunun da selleri azaltacağı ve kıyı bölgeleri, adalar ve ırmak deltalarında yaşayan kişilere iklim değişikliğine uyum sağlama konusunda zaman kazandıracağı vurgulandı.
1.5 santigrat derecelik bir küresel ısınmada, Arktik Okyanusu'nun yaz aylarında buzsuz olma ihtimali 100 yılda birken, 2 santigrat derecelik bir küresel ısınmada bu durum 10 yılda en az bir kere gerçekleşecek.
Mercan resifleri 1.5 santigrat derecelik bir küresel ısınmada yüzde 70-90 kadar azalırken, 2 2 santigrat derecede resiflerin hemen hemen tamamı yok olacak.
2050 itibariyle dünya karbonsuz
olmalı
Rapora göre 1.5 santigrat derece hedefini
tutturmak için insan kaynaklı karbondioksit (CO2) emisyonlarının
2010'daki düzeyini 2030 itibarıyla yüzde 45 oranında azaltmak ve
yüzyıl ortasında (2050) bu seviyeyi sıfıra düşürmek
gerekiyor. Yaklaşık 6.000 bilimsel çalışmanın incelenmesiyle
hazırlanan raporda bunun için 4 yol sıralandı.
2050 itibarıyla yenilenebilir enerjinin elektrik üretimininin yüzde 70 ila yüzde 85'ini karşılaması gerektiği, şu anda bu rakamın yüzde 25 düzeyinde olduğu vurgulandı. Karbon yakalama ve depolama tekniklerinin yanısıra doğalgazlı enerjinin yüzde 8 oranına, kömürün de yüzde 2 seviyesinin altında olması gerektiği belirtildi.
Ortalama küresel ısınma derecesinin 1.5 santigratı aşması halinde ise bu seviyeyi 2100 itibarıyla eski düzeyine çekebilmek için ek karbon giderme tekniklerine gereksinim duyulacağı belirtildi.
Rapora göre 1.5 santigrat derece hedefini tutturmak için 2016-2035 yılları arasında enerji sitemlerinde 'yıllık ortalama 2.4 trilyon dolar (dünyanın gayri safi milli hasılasının yüzde 2.5'i) yatırım yapılması' gerekiyor.