İnternetten ilaç almayın

Abone ol

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, internetten ilaç almanın sakıncılarına işaret etti....

Uzmanlar İnternetten Satılan Bitkisel İlaçların Zararlarına Dikkat Çekti
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü internet ve televizyon vasıtasıyla alınan bitkisel ilaçlar konusunda uyardı.

Uzmanlar, “Tüketicilerin internet ve televizyon üzerinden satılan ürünleri alması da son derece yanlıştır. Burada satış yapanların amacı sadece para kazanmaktır. Onların halkımızın sağlığını korumak gibi bir düşünceleri yoktur” dedi. 
Tüketicilerden gelen şikayetler sonrası Tüketici Platformu Sikayetvar.com’a değerlendirmede bulunan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü uzmanları vatandaşları bitkisel ilaçların satın alımı ve kullanımı konusuna uyardı. 
 
Bitkisel İlaçlar Kemoterapi ve Radyoterapi Tedavisini Engelleyebilir
 
Bitkisel ilaçların kullanılmasında son derece tedbirli olunması gerektiğini vurgulayan Bakanlık, bitkisel ilaç kullanırken hekimin uyguladığı tedavinin tehlikeye girebileceği konusunda uyardı. Açıklamada, “Bitkisel ilaçların sentetik ilaçlardan ayrı tutulmaması gerekir. Bu tip ürünleri kullanırken tıpkı sentetik ilaçlarda olduğu gibi son derece tedbirli olmak gerekir. Çünkü bitkisel ilaç içinde tek bir bileşiğin varlığından söz etmek mümkün değildir.  Tek bir bitkide bile birçok bileşik bulunmaktadır. Bu bileşikler birbirleriyle etkileşime girerek her birinin tek başına gösterdiği etkiden daha güçlü etki gösterebilir. Hatta bazen toksik doza da erişebilir. Bazı durumlarda da bitkisel ilaçlar hekimin uyguladığı tedaviyi engelleyebilmektedir. Bu tabloya daha çok kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda rastlayabilmekteyiz” denildi. 
 
İnternet Üzerinden İlaç Alımı Tehlikeli
 
Tüketicilerin internet üzerinden bitkisel ilaçları satın almalarının son derece yanlış olduğunu kaydeden uzmanlar bitkisel ilaçların sadece eczanelerde satılması gerektiğine dikkat çekti. İnternet üzerinden satın alınan ürünlerin halk sağlığı yerine para kazanmayı amaçladıklarını kaydeden Bakanlık, bu ilaçların tehlikeye dönüşebileceğini ifade etti. Yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
“Tüketicilerin internet üzerinden satılan ürünleri alması da son derece yanlıştır. Burada satış yapanların amacı sadece para kazanmaktır. Onların halkımızın sağlığını korumak gibi bir düşünceleri yoktur. Yaptıkları işin oluşturabileceği sorunlar karşısında kendilerinde bir sorumluluk hissine sahip değildirler. Bitkisel ilaçların  etkinliği, güvenilirliği ve kalitesi kanıtlanmamışsa ve bu tip ürünler Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmamışsa her zaman için vatandaşımız için çok  tehlikelidir. Kaldı ki ruhsatlı olsa bile satış yeri yalnızca eczanedir.”
 
Yan Etkilere Dikkat
 
Sikayetvar.com’a iletilen mesajlarda tütünü bırakmak isteyen tüketiciler televizyon kanalı ile alınan üründen memnun kalmadıklarını ve bir etkisini göremediklerinden dert yandılar. Uzmanlar, bitkisel ürünlerin başka bir hastalığı tehlikeye sokabileceği uyarısında bulunarak televizyonda tanıtımı yapılan ürünün içeriği hakkında şu bilgileri verdi:
 
“Tütünü bırakmak için televizyon kanallarında reklamı yapılan ve şikayet edilen ürünün içeriğine baktığımızda bu bitkilerin her birinin farklı etki mekanizmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini görürüz.  Örneğin bu karışım içinde bulunan Hypericum perforatum (sarı kantaron) uzun yıllardır üzerinde bilimsel çalışma yapılmış olup içerdiği hiperisinden dolayı antidepressan; biflavonoitlerden dolayı sedatif,  antienflamatuvar, antiülser ve analjezik; flavonoit ve tanenlerden dolayı diüretik ve astrenjan; uçucu yağından dolayı da antifilojistik etkilidir.  Yine haricen yara iyileştirici etkisi de vardır. Sadece bir bitkinin kimyasal içeriğinden ileri gelen farklılıklar bile çok çeşitli yerlerde kullanılmasını gerektirmektedir. Bir de tüm bitkilerde olduğu gibi bu bitkiyi kullananların ilaç-bitki etkileşmesine de dikkat etmesi gerekir. Bu bitkiyi antikoagülan, teofilin, digoksin tedavisi gören bir kişiye kullanamazsınız. 

Tütünü bırakmak için pazarlanan bu ürünün içindeki bir başka bitki meyan (Glycyrrhiza glabra) kökü (Radix Liquiritiae) yüksek tansiyonu olan hastalar için çok tehlikelidir. Melissa officinalis (oğulotu) sedatif etkilidir. Karanfil içinde bulunan yüksek orandaki uçucu yağın bileşiminde bulunan bileşiklerden biri olan  öjenol  antiseptik ve kuvvetli analjeziktir. Yine tarçın ve karabaş otu taşıdığı uçucu yağ içeriğindeki kimyasal bileşenler bakımından ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken bitkilerdir. “ 
 
“Bitkisel İlaç Onayını İçin Tek Kurum Sağlık Bakanlığı”
 
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların Sağlık Bakanlığı’nın “Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattını” arayabileceklerini kaydeden uzmanlar, son olarak ise “Bitkisel ilaç diye tanıtılan bu ürün içeriğindeki bitkiler doğru bitki midir? Doğru zamanda, doğru yerden mi toplanmıştır ve içerdiği kimyasal bileşiklere göre doğru bir şekilde mi standardize edilmiştir?  Bitkisel ilaç onayını alabileceği tek kurum da Sağlık Bakanlığı’dır.   Dolayısıyla televizyon kanallarında reklamı yapılan bu ve bunun gibi ürünlerle sigara tiryakilerinin şifa bulması mümkün değildir. Bu tip ürünlerin zaten bu haliyle ilaç olması da olanaksızdır. Üstelik ilacın reklamı da mevzuatımıza göre yasaktır. Bu yasak sebebi ile Reklam Kurulunda yer alan Sağlık Bakanlığı temsilcileri gerekli yasal işlemleri başlatmaktadır.
                 
 
ŞikayetVar Haber

Günün Önemli Haberleri