İnternette şifrelerin soyu tükeniyor

Abone ol

İnternet kullanımının artmasıyla şifrelerin birbirini tekrar eder hale gelmesi riskleri de beraberinde getiriyor.

Birleşmiş Milletler’e göre, internet kullanımının artmasıyla şifrelerin birbirini tekrar eder hale gelmesi, özel yaşamın gizliliği ve e-ticaretle ilgili önemli riskleri yaratıyor.

BM şemsiyesinde telekomunikasyon konularında faaliyet gösteren International Telecommunications Union (Uluslararası Telekonünikasyon Birliği) birbirini tekrar eden şifrelerin daha kolay ele geçirildiğini ve kullanıcıya daha fazla zarar yaratacağını vurguluyor. Şifrelerin birbirini tekrar etmesi ise, kaçınılmaz bir sorun, zira kullanıcılar her gün birçok cihazı, programı ve uygulamayı açıyor. ITU, internet sitelerine girişte daha yaratıcı yollar üretilmesini öneriyor.

ITU tarafından hazırlanan raporda, şifre kırma konusunda uzman hacker’ların şifre tekrarı durumunda kullanıcının tüm kişisel bilgilerini ele geçirebileceğini belirtiliyor. Rapor ayrıca kullanıcıların sürekli yeni şifreler üretmesi ve bunları hatırlamaya çalışmasının iş verimini de düşürdüğünün altını çiziyor. İngiliz hükümeti şifre çalınması ve hacker saldırılarının yılda 3 milyar dolar zarara yol açtığını açıklamıştı.

E-TİCARET SEKTEYE UĞRAR
ITU raporu şifre ve kimlik bilgisi konusunda yaşanacak sorunların internet üzerinden yapılan ticareti sekteye uğratabileceğini de savunuyor. ITU raporu online bankacılık, seyahat bileti ayırtma ve tüketici ürünlerinin satın alımında yaşanması muhtemel şifre sorunlarına dikkat çekerek, internete olan güveni kısa zamanda yok edeceğinin altın çiziyor.

KURUMLARARASI ŞİFRE KOORDİNASYONU
BM raporu, internet servis sağlayıcıları, işyerleri ve hükümet organları arasında şifre koruması ve kimlik gizliliği konusunda koordinasyon olmadığını, bu kurumların koordineli çalışmasının kullanıcının kimliği korumaya yarayacağını vurguluyor. Rapora, örneğin, şifrelerinden bir tanesi kırılan bir kullanıcı diğerlerini de kullanım dışına alabilmeli.

Günün Önemli Haberleri