İnternet yasasına komisyondan onay

Abone ol

İnternet yasası TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı, internet suçları, Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulması, Kızılay ve Yeşilay ile ilgili düzenlemeleri içeren "Torba Kanun" teklifinin 3 maddesi daha kabul edildi.
 
Kabul edilen maddelere göre, maliklerinin mülkiyet hakkının kullanılmasının engellenmemesi, can ve mal güvenliği bakımından gerekli önlemlerin alınması kaydıyla, kamu yararına dayalı olarak tünel sistemleri de yapılabilecek. Taşınmazların mülkiyet hakkının kullanımının engellenmemesi halinde, taşınmazlara ilişkin herhangi bir kamulaştırma yapılmayacak. Taşınmaz sahiplerine bu işlemler nedeniyle kamulaştırma, tazminat ve benzeri nam altında herhangi bir ücret ödenmeyecek.
 
Türkiye Kızılay Derneği'nin, afet yönetimi ve yardımları, barınma, beslenme, sosyal yardımlar, toplumu bilinçlendirme, ulusal ve uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası Kızılay-Kızılhaç hareketi faaliyetleri, savaş ve olağanüstü hallerdeki görevler ile kan, sağlık, göç ve mülteci hizmetlerini (sığınmacı hizmetleri dahil) yerine getirilmesine yönelik görevler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler; derneğin ulusal ve uluslararası işbirlikleri, uluslararası mensubiyet ve üyelikleri, Birleşmiş Milletler'e bağlı kurum ve kuruluşlar ile uluslararası akreditasyonu olan yardım kuruluşlarıyla yürütülen insani yardım faaliyetleri kapsamındaki teslim ve hizmetleri KDV'den istisna olacak.
 
İNTERNET YASASI ONAYLANDI
 
Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hakim ve ya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Başbakanlık veya Bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verebilecek. Karar, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak; hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak.
 
"MÜLKİYET KULLANIMI ENGELLENİYOR"
 
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kamulaştırmaya ilişkin maddenin mülkiyet hakkının kullanımını engellediğini, taşınmaz malın değerini düşürdüğünü savundu.Kamulaştırmaya ilişkin herhangi bir ödeme yapılmayacak olmasının da anlaşılır olmadığını söyleyen Türeli, maddenin tekliften çıkarılması gerektiğini öne sürdü.
 
CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin'in "Rıza Sarraf'ın adamı Abdullah Happani el konulan paralarının faizini Kızılay'a bağışladı mı?" sorusu üzerine Kızılay Başkanvekili Nihat Adıgüzel, mevzuatları gereği kimin bağış yaptığını bilemediklerini, bu bağışa ilişkin makbuzun basına sızdırılmasıyla böyle bir bağışın olduğunu fark ettiklerini belirtti. Bağışın 55 bin lira civarında olduğunu kaydeden Adıgüzel, "Maalesef bağış mevzuatına göre hesaplarımıza intikal eden bağışları iade etmek gibi bir lüksümüz yok, mevzuatımızda böyle bir düzenleme yok" dedi.
 
Adıgüzel, Isparta Kan Merkezi Müdürü'nün siyasi içerikli, devlet ricaline yakışmayacak "tweet"ler atması nedeniyle soruşturma geçirdiğini ve görevden alındığını söyledi. CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer'in Kızılay'ın yapılan bağışların kaynağının ahlaki olup olmadığını sorgulaması gerektiği yönündeki sözleri üzerine Adıgüzel, "Bu güne kadar bir bağışın kaynağının ahlaki yönünü araştıracak bir bağışla karşılaşmadık. Bu yönde mevzuatımızda bir çalışma yapabiliriz" diye konuştu.
 
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Kızılay, maden sodası şişelerde'Türk' ibaresini neden çıkarttı?" sorusuna ise Adıgüzel, "Bizim adımız Türk Kızılayı. Tasarımcı, şişenin etiketinde daha güzel algılanması için bir tasarım yaptı. Kapakta Türk Kızılayı yazmaya devam ediyor" yanıtını verdi. Muhalefet milletvekilleri, KDV istisnası kapsamına Darülaceze, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi kuruluşların da dahil edilmesi gerektiğini söylediler.
 
"17-25 ARALIK DARBE TEŞEBBÜSÜDÜR"
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kızılay faaliyetlerinin her türlü takdirin üzerinde olduğunu, daha çok hizmet yapabilmek için istisna istediğini kaydetti. Eroğlu'nun, "17-25 Aralık bir darbe teşebbüsüdür" ifadesi komisyonda kısa süre tartışma yarattı. CHP Ankara milletvekili İzzet Çetin, "17-25 Aralık darbeymiş, gel de külahıma anlat" dedi.
 
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Para kasaları, para sayma makineleri de mi darbe?" diye sordu. MHP Manisa Milletvekili Erkan Açay, "17-25 Aralık iftara, düzmece,montaj değil. Bunlara darbe demek mümkün değil. Bunlar sandıkta değil mahkemede yargılanacak" ifadelerini kullandı. AK Parti milletvekilleri de 17-25 Aralık'la ilgili yargının karar verdiğini anımsattılar. Teklifin 8 ve 9. maddesinin kabul edilmesinin ardından diğer maddeler atlanarak 17. madde görüşüldü.
 
İnternetle ilgili 17. maddenin kabul edilmesinin ardından Komisyon Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, çalışmalara yarın devam etmek üzere toplantıyı kapattı.
Günün Önemli Haberleri