İnternet medyası yasası neden çıkmıyor?
Abone olCHP'li Demiröz, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Demiröz, Arınç'a "İnternet Medyası Yasa Taslağı'nın bir
yıldan beri neden TBMM gündemine getirilmediğini"
sordu.
Önergesinde dünyada olduğu gibi Türkiye'de de internet medyasının son 5 yıl içerisinde hızlı bir gelişim gösterdiğini, basılı medyada çalışan binlerce gazetecinin yerel ve ulusal düzeyde kurulan yüzlerce internet haber sitesinde çalışmaya başladığını belirten İlhan Demiröz, bu gazetecilerin ve haber sitelerinin kamuoyunu bilgilendirmeye ve habercilik görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını aktardı.
TASLAK NEDEN MECLİSE GELMİYOR
Bu haber sitelerinde çalışanlar fiilen gazetecilik yapmalarına rağmen, yasal olarak gazeteciliklerinin tanınmadığına dikkat çeken İlhan Demiröz, "İnternet medyasının ve gazetecilerinin gerek Basın Kanunu, gerekse Basın İş Kanunu'nda karşılıkları yok. Bu yasal boşluk bu alanda çalışanların hak kayıplarını artırdığı gibi yasal altyapının yoksunluğu nedeniyle ülke genelinde ciddi sıkıntıların yaşanmasına yol açmış, beraberinde yeni tartışmaları da tetiklemiştir" dedi.
Basına yansıyan haberlerden Basın Yayın Enformasyon Genel
Müdürlüğü öncülüğünde yaklaşık 2 yıl önce başlayan bir
'İnternet Medyası Yasa Taslağı' çalışması
olduğunun anlaşıldığını vurgulayan İlhan Demiröz, genel seçimlerden
önce Bülent Arınç'ın yapmış olduğu açıklamalarda Ekim 2011
tarihinde TBMM açılır açılmaz taslağın yasalaştırılacağını
kamuoyuna açıkladığını anımsattı.
Yaklaşık 15 maddelik bu taslağın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına
karşın TBMM'ye getirilmediğini kaydeden CHP Bursa Milletvekili
Demiröz, Bülent Arınç'a, "Bunun önündeki engel
nedir?" diye sordu.
BÜYÜK MEDYA KURULUŞLARI BASKI MI YAPIYOR?
Arınç'a, "Yasa taslağının TBMM gündemine gelmemesinde tarafınızdan açıklanan ‘Basın ilan gelirlerinden internet medyası da yararlanacak' sözü ve bunun üzerine büyük medya gruplarının baskı yaptığı iddiaları doğru mudur?" diyen Demiröz, önergesinde şu sorulara da yer verdi:
"İnternet medyası alanında çalışan gazetecilerin sayısı hakkında ilgili birimlerce yapılmış bir çalışma var mıdır? Varsa kaç internet gazetesi söz konusudur ve buralarda kaç kişi çalışmaktadır? Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü bünyesinde internet medyasıyla ilgili bir departman kurmayı düşünüyor musunuz? İnternet gazetelerinin Basın İlan Kurumu gelirlerinden yararlanması için daha önce yapmış olduğunuz açıklamalarınızın gereği için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz? İnternet medyasının daha sağlıklı gelişmesi, teknolojik altyapısının güçlenmesi ve nitelikli yayıncılık yapabilmesi için basılı medyada olduğu gibi destek programları oluşturmayı planlıyor musunuz?"