'İnsanlık adına Gazze'de şiddet durmalı'
Abone olBM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Gazze'de ateşkes için taraflara çağrı yaptı. BM Genel Sekreteri, ''insanlık adına şiddetin durması' gerektiğini vurguladı. İsrail'in saldırıları ise Ramazan Bayramı'nın ilk gününde sürüyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Gazze'de
ateşkes için taraflara çağrı yaptı. BM Genel Sekreteri, ''insanlık
adına şiddetin durması' gerektiğini vurguladı.
Ban konuşmasında, "Dünya çapında insanlar Ramazan Bayramı'nın ilk gününü kutlarken Gazze'deki görece düşen tansiyondan istifade edilmeli" dedi.
Bölgede kalıcı bir ateşkes için çabaların tekrar başlaması gerektiğini ifade eden Genel Sekreter Ban Ki-moon, "Artık kapsamlı müzakereler başlatılmalı" dedi.
Dün toplanan BM Güvenlik Konseyi'nin, 'derhal koşulsuz ateşkes' çağrısında bulunmuş ancak Gazze'de İsrail ordusunun saldırıları bugün de devam ediyor.
İsrail tanklarından Cebeliye'ye ateş açıldığı belirtildi.
Fransız Haber Ajansı AFP, Filistinli acil servis yetkilisi Eşref el Kudra'ya atfen, saldırıda dört yaşında bir çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.
Ölüm olayının yaşandığı saldırıya kadar Gazze'de bayramın ilk günü göreceli olarak sakin geçiyordu.
Ajanslar, İsrail'in gece Gazze'ye yönelik herhangi bir saldırıda bulunmadığını duyurdu.
Ancak sabah saatlerinde, İsrail'in Gazze'den gelen bir rokete karşılık verdiği bildiriliyor. İsrail basını roketin Aşkelon'u hedef aldığını duyurdu.
BM'den ateşkes çağrısı
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı bini aşarken, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil gündemle toplandı ve Gazze'de 'derhâl koşulsuz ateşkes' çağrısı yaptı.
BM Güvenlik Konseyi'nin yaptığı açıklama ise hem Filistinlilerin hem de İsrail tarafının tepkisine hedef oldu.
Filistin'in BM'deki temsilcisi Riyad Mansur, açıklamanın 'İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi talebini içermemesini' eleştirirken; İsrail'in BM Temsilcisi Ron Prosor ise, İsrail'in, roket saldırılarına karşı kendini savunma hakkından söz edilmemesinden yakındı.
Güvenlik Konseyi çağrısında Ramazan Bayramı'nda tarafların ateşkese uymalarını istedi.
Haftasonu hem İsrail ordusu hem de Hamas birbirlerini ateşkesi ihlâl etmekle suçlayarak saldırılara devam etti ve Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı da 1030'u aştı.
İsrail'in kara harekâtının başlamasından bu yana ise 2 İsrailli sivil ve 43 İsrail askeri hayatını kaybetti.
Hem Filistinli hem de İsrailli BM temsilcileri ise açıklama metninin farklı noktalarına vurgu yaparak eleştirdi.
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur kapsamlı bir anlaşma için Gazzelilerin yaşam şartlarında önemli bir iyileşme gerektiğini söyleyerek İsrail ablukasının kalkması gerektiğini vurguladı.
İsrail'in Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise, uluslararası çevrelerden gelen her ateşkes çağrısına uyduklarını ancak Hamas'ın her seferinde ateşkesi ihlâl ettiğini söyleyip "Eğer İsrail'de şiddet olmazsa Gazze'de de şiddet olmayacak" dedi.
ABD baskıyı artırıyor
Öte yandan ABD'nin İsrail üzerindeki 'harekâtı durdurun' baskısını artırdığı belirtiliyor.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrailli yetkililere çağrıda bulunarak "İnsani ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak acil bir ateşkese gidilmeli. Ardından da Kasım 2012'deki anlaşmanın şartları yerine getirilmeli" dedi.
Reuters haber ajansı ise, İsrail'İn harekâta devam etmesinin ABD-İsrail arasında gerilime yol açtığını söyledi.
İsrail basınına konuşan bir İsrail ordusu yetkilisi, Ha<mas silah bırakmadan yeni bir ateşkesten bahsetmenin anlamsız olduğunu belirtti.
Reuters'e bilgi veren İsrailli kaynaklar ise, bu tür açıklamaların arabuluculuk yapmaya çalışan ABD'yi 'kızdırdığını' ifade etti.
Kerry planı
İsrail'den Haaretz gazetesi ise, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin taraflara sunduğu ancak İsrail tarafından reddedilen ateşkes anlaşması taslak metnini ele geçirdi.
Kerry'nin ateşkes taslağında 48 saat içerisinde bir haftalık ateşkesin tesis edilmesi öngörülüyordu.
Kasım 2012'de üzerinde anlaşılan Kahire ateşkesinin şartlarının tekrar yürürlüğe sokulması ateşkesin ikinci şartı olarak dile getiriliyordu.
Son olarak ise, tarafların 48 saat içerisinde Kahire'de biraraya gelekerek ihtilaflı tüm konuları görüşüp 'kalıcı çözümü sağlamak' amacıyla masaya oturmaları isteniyordu.
Haaretz gazetesi, ateşkes taslağında Hamas'ın askeri kabiliyetine dair hiçbir vurgunun yer almaması nedeniyle İsrail hükümetinin teklifi reddettiği belirtildi.