İnsanla samimi rotota ödül

Abone ol

Robotlarla ilgili araştırmaları teşvik etmek amacıyla Japon hükümeti, insanla samimi robotları ödüllendirdi

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı 2006'nın zirvedeki robotlarını açıkladı. Japon hükümetinin robotlarla ilgili araştırma ve geliştirme ile üretimini teşvik etmek için bu yılın başında koyduğu ödül için bu sene 152 başvuru olmuştu.

Robotlara dayanan bina temizleme sisteminin büyük ödülü aldığı yarışmada, insani ihtiyaçlara hitap eden projeler de ilk 10'a girmeyi başardı. Fuji Heavy Industries ile Sumitomo'nun projesinin takdir edilmesinde, sistemin robotların tek başına olduğu kadar insanlarla birlikte çalışabilmesine de olanak tanıması etkili oldu.

Küçük ve Orta Boy Girişim Ödülü'nü alan KHR-2HV'nin başarısında da insanlarla robotlar arasında yakınlaşma sağlaması önemli etken oluşturdu. Hem gençlere hem yaşlılara hitap eden robotun USB bağlantısı, robotu eğitmek için kullanılıyor.


Onur ödülünü alan My Spoon ise, topluma katkısından dolayı ödüle layık görüldü. Otomatik bir kaşık olan My Spoon, insanların ağzına uzattığı yemeği belirli bir mesafede tutarak kişinin istediği gibi ısırmasına olanak tanıyor. Bu özellik hasta ve yaşlıların beslenmesine yardımcı olurken, dostlarıyla birlikte zaman geçirenlerin yemekle uğraşmasına gerek bırakmıyor.


Hizmet robotları, sınai robotlar, kamu sektörü robotları ile küçük ve orta boy işletme robotları olmak üzere dört kategoride verilen ödüllerin, gelecek yıllardaki çalışmaları teşvik etmesi bekleniyor.

EN SEVİMLİSİ PARO OLDU

Ödül verilen robot projeleri arasında en sevimli olanı, terapötik özellikleri olan robot fok Paro oldu. Fok yavrusundan esinlenilen tüylü robot Paro, evcil hayvanlara alternatif olarak geliştirilmiş.

Bütün vücudu sensörlere kaplanmış olan Paro, güvenlilik, temizlilik, kullanışlılık ve kalıcılık duygularını besliyor. Japonya'da 800 adet Paro şu anda kullanılıyor ve Japonya dışına satış için hazırlıklar yapılıyor.

Günün Önemli Haberleri