İnsan hakları raporuna Ayşe Paşalı'da girdi
Abone olABD İnsan Hakları Raporu'nda Ayşe Paşalı ve TSK'nın eşcinselliğe bakışı geniş yer tuttu
Habertürk'ün haberine göre ABD’nin İnsan Hakları Raporu’nda,
Türkiye ile ilgili en büyük üç sorun adalete etkin ulaşma,
hükümetin ifade ve basın özgürlüğüne karışması, kadın, çocuk ve
LGBT'lerin korunamaması ile güvenlik güçlerinin orantısız güç
kullanarak ölümlere sebep olması gösteriliyor.
Raporda, Habertürk'ün fotoğrafıyla Türkiye'nin kadına yönelik şiddetin sembolü haline gelen Ayşe Paşalı cinayeti de yer alırken, askeri yetkililerin gay’lerin kendilerini ispat etmeleri için cinsel ilişki sırasında fotoğraflarının istenmesi de eleştiriliyor.
İşte raporda öne çıkan unsurlar;
KIRMIZI HATTA REKOR ARAMA
Kadına yönelik şiddet çok ciddi bir sorun. Türk Kadınlar Birliği
Federasyonu'na göre, geçen yıl 208 kadın öldürüldü. Kadınların
yüzde 66'sı ailesi tarafından öldürüldü. Eylül ayından bu yana,
hükümetin kurduğu kırmızı hat, kadınlardan 19.377 telefon aldı.
Ayşe Paşalı cinayeti raporda yer aldı. Aile içi şiddet
çerçevesinde, 2012 başından bu yana çocuklar, kırmızı hatta 4701
çağrı bıraktı.
GAY’LER AİLELERİNE BİLDİRİLİYORLAR
Ermeni Ortodoks Hıristiyanlar, Yahudiler ve Grek Ortodoks Hıristiyanlar haricinde diğer dini ve etnik kimlikler kendi dillerini konuşmaktan, ibadetlerini gerçekleştirmekten yoksunlar. Asimilasyon baskısıyla yüz yüzeler. Bazı Kürt aileler, çocuklarına W, X, Q harflerinin bulunduğu isimler vermek istiyor. Ancak Türkçe'de karşılığı olmadığı için veremiyorlar. Sağlık Bakanlığı'na göre, bu yılın ilk altı ayında 301 AIDS vakası bildirildi. LGBT grupları, askerlikle ilgili büyük sorunlar yaşıyor. Gay’ler, kendilerinin gay olduklarını kanıtlamaları için ilişki sırasında fotoğraflar göstermelerinden şikâyetçiler. Bunun haricinde, askeri yetkililerin, cinsel yönelimlerini ailelerine ve çevrelerine bildirmelerinden de yakınıyorlar. Homoseksüelliği kanıtlamak için tıbbi değerlendirme isteniyor.
GAZETECİLERE 5 BİN DAVA
Adalet Bakanı 2012 yılında 301. maddeyi ilgilendiren 305 şikâyet geldiğini, bunlardan 297'sinin reddedildiğini söyledi. Polis ve yargı BDP'lilere karşı baskıyı artırdı. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında 13 yeni soruşturma açıldı. Kürt yanlısı ve sol içerikli medyaya yönelik sansür uygulanıyor. Bu sürede 70 kitaba ve süreli yayına el konuldu. BİANET'e göre, 104 gazeteci tutuklu, 17'si genel yayın yönetmeni. 30 dağıtıcı da tutuklu. Gazetecilere yönelik açılmış 5000 dava bulunuyor. Yazarlar, haklarında dava açılmaması için kendilerine sansür uyguluyor.
PLAYBOY SANSÜRÜ
Basın ve ifade özgürlüğü başlığında, Orhan Pamuk, Vedat Kurşun, Nur Mehmet Güler, Temel Demirer, Ahmet Şık ve Nedim Şener örnek gösteriliyor. Bireyler, soruşturma ve yargılanma riski olmaksızın hükümeti ve devleti eleştiremiyor. Hükümet, farklı bir dine, siyasi görüşe, Kürt milliyetçiliğine yönelik bireylerin ifadelerini sınırlıyor. Özgür internet üzerine çalışan Engelliweb'e göre, 15 bin 595 web sitesi kapatıldı. BTK'ya göre, kapatılan içeriğin yüzde 81’i pornografi içerikli. TİB, Playboy Dergisi’nin web sitesini mahkeme kararı olmadan kapattı.
HAPİSTE 2231 ÇOCUK
İşkence gözaltı merkezlerinde, hapishaneye transferde ya da gösteri anında değil, polis gözetiminde yaşanıyor. Bu olaya örnek olarak Fevziye Cengiz verildi. İnsan Hakları Kurumu, son 10 ayda 419 işkence iddiası tespit etti. Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, 25 Eylül'den bu yana, 225 mahkûmun 198'i doğal nedenlerle öldü. 26'sı intihar etti, biri arkadaşları tarafından öldürüldü. Genelkurmay, askeri hapishanelerde hiçbir mahkûmun ölmediğini rapor etti. 31 Eylül'den bu yana, 2231 çocuk hapishanede. 1825'i ön duruşma öncesi gözaltında.