İnşaat sektörü dimdik ayakta

Abone ol

Son yayınlanan rapor inşaat sektörünün cazibesini yitirmediğini ortaya koydu

Global ekonomideki olumsuz hava nedeniyle ekonomik aktivitelerde meydana gelen yavaşlama inşaat sektörünü daha sınırlı etkiledi.

Burada özellikle Türkiye'de gayrimenkul sektörünün yatırım aracı olarak cazibesini koruması etkili oldu. Bu noktada yatırımcıların kısa vadeli yaklaşımdan çok uzun vadeli, geleceğe yönelik yatırımları tercih etmesi de önemli rol oynadı. Yapı izinleri rakamları içinde yer alan yapı ruhsatı alımlarının kullanım izni alanlardan daha fazla artması bunun bir göstergesi. Yine bu verilerin yanında konut satışları rakamlarının seyri de kritik bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

TÜKETİCİ TALEBİNİN YAVAŞLADIĞI GÖRÜLÜYOR

Bu kritik rakamlardan konut satışları verileri ele alındığında 2012 yılının 1. çeyreğinde, 2011 yılının 4. çeyreğe göre tüketici talebinin yavaşladığı görülüyor. Ancak bu gerilemeyi dönemselliğe bağlamak mümkün. Yılın ilk çeyreğinde satışlar dönemsel olarak 4. çeyreğe göre azalış gösteriyor.

Son açıklanan TÜİK verilerinde konut satışlarında bir önceki döneme göre %19,16'lık gerileme kaydedildi. Buna karşılık bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,51'lik artış yaşandığı görülüyor. Yani 2011 yılının 1. çeyreğinde 91071 düzeyinde gerçekleşen konut satışları 2012 yılının 1. çeyreğinde 96062 düzeyine çıktı. Bu noktada bölgesel bazdaki değişimler de dikkat çekici. Son dönemde Türkiye ortalamasının üstünde artış gösteren İstanbul'da konut satışlarının 2012'nin ilk çeyreğinde durum değişmedi. Özellikle İstanbul'un çehresini değiştirmeye yönelik projelere dair beklentiler ve yabancıların gayrimenkul yatırımlarının önünün açılması nedeniyle talebin artacağı beklentisi İstanbul'da konut sektörünün hareketlenmesine neden oldu. Buna bağlı olarak İstanbul'da konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,71 artış gösterdi.

SEKTÖR RASYONEL ÇİZGİSİNİ KORUYOR

Yapı izinleri rakamları incelendiğinde inşaat sektörünün rasyonel çizgisini koruduğu görülüyor. Buna göre 2012'nin 2. çeyreğinde Meclis'ten çıkan kanunlara yönelik pozisyon alan yatırımcılar 2012'nin ilk çeyreğinde yapı ruhsatı alımına ağırlık verdiler. Bunun sonucu olarak yapı kullanım izinlerinde geçen yılın aynı dönemine göre sınırlı bir artış yaşandığı görülürken, yapı ruhsatlarında yükseliş oranları yüksek bir düzeyde gerçekleşti.

Yapı ruhsatlarında yüzölçümü bazında 2012 yılının 1. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %19,7'lik artış yaşandı. Yapı kullanım izinlerinde ise aynı dönemdeki artış %2 düzeyinde kaldı. Yani inşaat sektörü yeni projelerin işaretçisi olan yapı ruhsatı alımına yönelirken, yapı kullanım izni alma konusunda temkinli hareket etti. Buna bağlı olarak yılın 1. çeyreğinde 25,5 milyon m2 yapı ruhsatı alınırken, 21,5 milyon m2 yapı kullanım izni talep edildi.

Günün Önemli Haberleri