İnönü Üniversitesi’nde başörtü krizi!
Abone olİnönü Üniversitesinde çıkan haberlere rektörden cevap geledi. Soruşturması sürülen olay hakkında bakın Çelik ne şekilde cevap verdi?
İnönü Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik,
Eczacılık Fakültesi'nde başörtülü öğrencilere ikna odaları
kurulduğu'' yönündeki haberler üzerine ''tarafımdan
inceleme başlatılmış olup sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak''
değerlendirmesinde bulundu.
Çelik, Rektörlükte düzenlediği basın toplantısında, dün bir ulusal gazetenin manşetinde ''İÜ Eczacılık Fakültesi'nde başörtülü öğrencilere ikna odaları kurulduğu'' şeklindeki haberle ilgili açıklamada bulundu.
Haberde, İÜ Eczacılık Fakültesi dekanının başörtülü öğrencilerin, başörtüsü takmaması için ikna odaları kurduğunun iddia edildiğini hatırlatan Çelik, bu iddiadan gazete manşetini gördükten sonra haberi olduğunu, konuya ilişkin kendisine aktarılmış bir şey bulunmadığını belirtti.
Üniversitede, son yıllarda hoşgörülü, dengeli ve demokratik bir yönetim anlayışı izlendiğini ifade eden Çelik, huzur ve barışın egemen olduğu bir akademik ortama kavuşulduğunu söyledi. Çelik, ''Bununla da yetinilmeyerek, Malatyalı iş adamları, sivil toplum kuruluşları, yerel ve kamu yöneticileriyle samimi ve içten diyaloglar geliştirerek bir atılım sürecine girildi'' dedi.
Her kurum ve kişiyle barışık bir yönetim anlayışı
benimsediklerini,öğrencilerin kılık kıyafetiyle barışık olmamasının
düşünülemeyeceğini belirten Çelik, ''Yönetim anlayışımıza göre ikna
odaları gibi tarihe gömülmesi gereken çağ dışı yaklaşımların
üniversitemizde zemin bulması da mümkün değildir'' diye
konuştu.
Geçmişte üniversitede birçok sıkıntı yaşandığını ifade eden Çelik, geçiş döneminde bazı yanlış anlamaların olmasının, yaşanan sürecin doğasından kaynaklandığını dile getirdi.
Üniversitede akademik özgürlük ortamı ve demokratik üniversite anlayışını egemen kılmaya çalıştıklarını belirten Çelik, şunları kaydetti:
''Hiçbir öğrencimizin kılık ve kıyafetinden dolayı öğrenim hakkından yoksun bırakılmaları ve farklı bir uygulamaya maruz kalmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Basında yer alan haberle ilgili tarafımdan inceleme başlatılmış olup, sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak. Üniversitemizle ilgili görülen eksikliklerin ya da yanlışlıkların medya ve diğer kuruluşlarla paylaşılmasından önce yönetimimizle paylaşılmasının samimiyetin bir göstergesi olarak algılanacağından ve gerekli olanın yapılacağından kimsenin kuşku duymaması gerekir.''
Eczacılık Fakültesinin dekanının şu anda yıllık iznini kullandığını dile getiren Çelik, ''Hocamız geldiği zaman kendisiyle ilgili konu hakkında açıklamalarda bulunacaktır. İlgili gazeteye tekzip mi yollayacaktır? Gerekli açıklamalarda mı bulunacak? Bekleyeceğiz'' dedi.
''GEREKLİ İNCELEME VE SORUŞTURMA BAŞLATILDI''
Bir gazetecinin, ''Fen Edebiyat Fakültesinde bir öğretim üyesinin öğrencilerini etnik yapısı ve inancı dolayısıyla derslerde aşağıladığı ve işkence yaptığı'' iddialarına değinmesi üzerine Çelik, ''Gerekli inceleme ve gerekli soruşturma başlatılmıştır, neticelendiği zaman sizinle paylaşacağım'' diye konuştu.
Çelik,üniversitedeki geçici işçilerin sorunlarına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:
''Ben üniversitedeki görevime seçileli yakında 2,5 yıl olacak. Geldiğimde 300'e yakın kişinin maaşı öğrencilerin harçlarından ödeniyordu. Çabalarımız sonucu Maliye Bakanlığımız bunlardan 100 kişinin maaşını kendi bütçesinden öder konuma geldi. Bu bize 3 milyon lira avantaj sağladı. Öğrencilerin harç paralarını da öğrencilere harcama fırsatı verdi. Fakat geri kalanların durumu, seçim sattı mahalline girilmiş bir ülkede siyasi iktidarın alacağı karara bağlı.''