İnleyerek öleceksin dedi

Abone ol

ABD'de 11 Eylül saldırılarının 20’nci korsanı kabul edilen Zakarias Musavi'nin sözlerini konuşuluyor.

ABD’de 11 Eylül saldırılarının 20’nci korsanı kabul edilen Zakarias Musavi hakkındaki müebbet kararını açıklayan kadın yargıç Leonie Brinkema, "İnleyerek öleceksin" dedi. Musavi de "Allah Bin Ladin’i korusun. Onu asla yakalayamayacaksınız" diye karşılık verdi.

11 Eylül saldırılarından ötürü yargılanan tek zanlı olan Zakarias Musavi, jürinin önceki gün müebbet hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunmasının ardından dün Virginia Bölge Yargıcı Leonie Brinkema tarafından "İnleyerek öleceksin" sözleriyle ömür boyu hapse gönderildi. Karara göre Musavi ömrünün geri kalan kısmını "Kayalık Dağları’ndaki Alcatraz" diye anılan süper güvenlikli hapishanede bulunan özel bir hücrede geçirecek. Bir yetkili, cezaevinin koşullarını anlatırken, "Musavi orada çürüyecek" dedi. Hapishanenin sakinleri arasında ayakkabı bombacısı Richard Reid, kör imam Ömer Abdülrahman ve Remzi Yusuf da bulunuyor.

Daha önce sözünün sanık tarafından kesilmesine izin verdiği için eleştirilen yargıç Brinkema, dün oldukça sertti. Önceki gün Musavi’nin, "Ben kazandım, Amerika, sen kaybettin" diye haykırmasına, yargıç, dün kararını okumadan önce cevabını verdi: "Bay Musavi, bu dava bittiğinde, sizden başka bu odada bulunan herkes dışarı çıkıp güneşi ve kuşları görecek. İstedikleri herkesle konuşabilecekler. Sizse hayatınızın geri kalan kısmını süper güvenlikli bir cezaevinde geçireceksiniz. Kimin kazandığı çok açık."

Bu sözlerin ardından Yargıç Brinkema, kararını da okudu: "Bay Musavi, buraya büyük bir zafer patlamasıyla şehit olmak için geldiniz, ama TS Eliot’tan alıntı yapmam gerekirse, bunun yerine inleyerek öleceksiniz." Brinkema’nın alıntı yaptığı İngiliz şair TS Eliot’ın "Hollow Men" (Sahte İnsanlar) adlı şiirinin son iki mısrası şöyle:

"Dünya böyle bitecek işte Bir patlamayla değil, inlemeyle..."

FRANSA’DA YATSIN

Kararın açıklanmasının ardından Musavi "Allah, Bin Ladin’i korusun, onu asla yakalayamayacaksınız" diye bağırınca, yargıç sesini iyice yükselterek "Bir daha asla konuşma şansınız olmayacak ve bu gayet uygun bir son" dedi. Saldırılarda yakınlarını kaybeden aileler, kararı olumlu karşıladı. Musavi’nin annesi Ayşe el Vafi ise, avukatı aracılığıyla oğlunun müebbet hapis cezasını Fransa’daki bir cezaevinde çekmesini önerdi.

Cezayı hafifletici nedenler

"Afsız müebbet" cezasına çarptırılan Zakarias Musavi, süper güvenlikli bir cezaevinde, ömür boyu kalacak. İdam kararı vermeyen jürinin gözönüne aldığı 20’den fazla hafifletici nedenden bazıları şöyle:

Mutsuz bir çocukluk geçirmesi, annesiyle çatışması sonucu yetimhaneye konulması.

Asabi babasının aile içi şiddet uygulaması.

Fransa’da geçirdiği gençliğinde Fas asıllı olduğu için ırkçı muameleye maruz kalması.

Babasının ve iki kız kardeşinin psikolojik rahatsızlıkları.

11 Eylül saldırılarında rolünün küçük, saldırılar hakkında bilgisinin sınırlı olması.

İşte müebbet hücresi

Son derece katı koşullar uygulanan cezaevinde mahkumlar günde 23 saat, 3.5x2 metrelik çelik kapılı hücrede kalıyor, kamera ve dinleme cihazlarıyla kontrol ediliyorlar. Hücrede, tuvalet, duş, yatak ve yüksekte küçük bir pencere var. Mahkumlar, birbirlerini nadiren görüyorlar.

Çölün ortasında ay üssü gibi

Colorado’da Denver’in 160 km. güneyinde 1994’te açılan Supermax Cezaevi, ABD’nin en tehlikeli mahkumlarını barındırmak üzere özel olarak inşa edildi. Çoğu El Kaide üyesi 399 mahkum bulunuyor ve yetkililer tarafından, "firar etmek imkansız" diye niteleniyor.

Günün Önemli Haberleri