İngiltere'den sonra İngilizce de AB'den çıkıyor!
Abone olAB Hukuk Komisyonu Başkanı Hübner 'İngiltere artık AB üyesi değilse İngilizce de resmi dil statüsünü kaybeder' dedi.
Avrupa Birliği (AB) Hukuk Komisyonu Başkanı Danuta Maria
Hübner, Birleşik Krallık’ın üyelikten ayrılması durumunda
İngilizce’nin AB resmi dilleri arasından çıkarılacağını
söyledi.
İngiltere’de AB referandumu sonrası çıkan karar, Birliğin resmi dilleri ile ilgili tartışmalara da yansıdı. AB Hukuk Komisyonu Başkanı Polonyalı Milletvekili Danuta Maria Hübner, İngiltere’nin Birlik üyeliğinin sona erdiği tarihte İngilizce’nin resmi diller arasından çıkarılacağını söyledi. İngilizce’nin İngiltere tarafından resmi dil olarak kaydedildiği için AB’de kullanılan 24 resmi dilden biri olduğunu belirten Hübner, Londra yönetiminin AB üyeliğinin sona erdiği tarihte bu uygulamanın da biteceğini, böylece İngilizce’nin AB’nin resmi dilleri arasından çıkarılacağını söyledi.
MALTA VE İRLANDA ÖRNEĞİ
İngiliz dilini 28 AB üyesi ülkeden sadece İngiltere’nin resmi dil olarak kaydettirdiğinin altını çizen Hübner, "İngiltere artık AB üyesi değilse İngilizce de resmi dil statüsünü kaybeder." dedi.
Mali işlerden sorumlu AB Komiseri Günter Oettinger, daha önce
yaptığı açıklamada İngilizce’nin AB resmi dili olarak kalacağını
söylemiş ve Malta ve İrlanda örneğini vermişti.
Oettinger’in, bu ülkelerin İngilizce konuştuğu sözlerini hatırlatan Hübner, İrlanda ve Malta dillerinin resmi İngilizce olmadığını savunarak, İngiliz dilinin yalnızca İngiltere tarafından resmi dil olarak kaydedildiğini tekrarladı.
İNGİLİZCE'NİN ARTIK BRÜKSEL'DE MEŞRUİYETİ KALMADI
AB resmi dili tartışmalarına Fransız siyasiler de katıldı. Fransa solunun temsilcilerinden Jean-Luc Melenchon'un, İngilizce’nin artık Avrupa Parlamentosunun üç resmi dilinden biri olamayacağı açıklamasına, aşırı sağdan Beziers Belediye Başkanı Robert Menard “İngilizce’nin Brüksel’de meşruiyeti kalmamıştır.” sözleriyle destek geldi.
İngilizce, AB kurumları arasında en yaygın dil olarak kullanılıyor. AB rakamlarına göre, Avrupa Parlamentosunda hazırlanan belgelerin 1997’de yüzde 45’i İngilizce iken, bu oran 2014’te yüzde 80’i aştı.