İngiltere'den Iraklı işkence kurbanlarına milyonlarca dolar tazminat
Abone olIrak'ta yasadışı şekilde gözaltına alındıklarını ve işkence gördüklerini söyleyen 200 kişiye İngiltere'nin 22 milyon dolar tazminat ödediği ortaya çıktı.
İngiltere'nin, Irak'ta yasadışı şekilde gözaltına alındıklarını
ve işkence gördüklerini söyleyen yüzlerce kişiye 14 milyon sterlin
(22,7 milyon dolar) tazminat ödediği ortaya çıktı.
Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bu miktar son beş yılda 200'den fazla Iraklı'ya ödendi.
Gelecek yıl 700 kadar Iraklı'nın daha tazminat için başvuru yapması bekleniyor.
İngiliz askerler Irak'ta 2003 yılında başlayan işgale katılmış ve beş yıl süreyle ülkenin güney doğu bölgelerine hakim olmuştu.
İlk olarak Guardian gazetesinde yer alan habere göre bugüne dek
açılan davalarda çoğunluğu sivil olan müvekkiller, sorgu öncesinde
dövüldüklerini, tehdit edildiklerini ve uykusuz bırakıldıklarını
söylüyor.
Gazetenin görüşüne başvurduğu insan hakları örgütleri ve avukatları davaların çokluğunun "sistematik suistimale" işaret ettiğini söyleyerek, askerlere verilen eğitim ve emirler konusunda kamu soruşturması açılmasını istiyor.
Yargılama sözü
Savunma Bakanlığı, AFP ajansına yaptığı açıklamada tazminat haberini doğruladı ancak İngiliz ordusunun Irak'taki sicilini de savundu.
Açıklamada "Irak'ta 120 binden fazla İngiliz asker hizmet etti ve bunların çoğu büyük bir profesyonellik ve dürüstlükle davrandı." denildi.
Bakanlık sorumluların yargılanacağı sözünü de verdi.
İngiltere Savunma Bakanlığı 2010 yılında Irak Tarihi İddialar Ekibi adlı bir grup kurarak iddiaları araştırmaya başlamıştı.
Araştırma özellikle Ortak İleri Sorgu Ekibi (Jfit) adı verilen bir askeri istihbarat biriminin sicili üzerinde yoğunlaştı.
Bu birimin çalışanları, kendilerini gözaltındakileri tehdit ederken ya da onlara kötü muamelede bulunurken gösteren videolar çekmişti.
Guardian gazetesi, video kameralarının bulunmadığı yerlerde zanlıları dövdüklerini ve yerlerde sürüklediklerini söyleyen bir eski Jfit üyesinin sözlerine yer verdi.
Gazeteye göre bu birimin sorgu merkezinde bulunmuş Iraklıların avukatları buraya "İngiltere'nin Ebu Gureyb'i" denebileceğini söylüyor.
Birim çalışanları hakkında dava açılsa da henüz hüküm giyen olmadı.
İngiltere geçen hafta da MI6 istihbarat örgütünün yardımıyla kaçırılarak Muammer Kaddafi rejimine teslim edildiğini ve bu rejimin hapishanelerinde işkence gördüğünü söyleyen eski Libyalı muhalif Sami Saadi'ye 3,5 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.