İngiltere ve ABD arasında siber savaş oyunları başlıyor
Abone olİki ülke yeni oluşturdukları internet suçlarıyla mücadele ortaklığı kapsamında birbirlerine karşı 'siber savaş oyunları' planlıyor. Londra ve New York borsalarını hedef alan bir saldırı oyunu, siber saldırılara hazırlık için yapılan ilk tatbikat olacak.
Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere yeni oluşturdukları
internet suçlarıyla mücadele ortaklığı kapsamında birbirlerine
karşı "siber savaş oyunları" planlıyor.
İngiltere'de Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, ilk olarak bu yıl henüz açıklanmayan bir tarihte finans sektörünü hedef alan bir saldırı tatbikatı hayata geçirilecek.
İki ülke arasındaki bu türden ilk anlaşma İngiltere Başbakanı David Cameron ile ABD Başkanı Barack Obama arasında görüşmeler sürerken açıklandı.
'Siber hücreler'
Anlaşma kapsamında Atlas okyanusunun iki yakasındaki istihbarat ajanları "siber hücreler" halinde işbirliği yapacaklar.
Başbakanlık, Britanya ve ABD iç istihbarat örgütleri MI5 ile FBI
arasında oluşturulan bu ortaklığın, İngiltere için bir ilk olduğunu
da duyurdu.
Oluşturulacak siber hücreler arası işbirliği ile iki ülke arasında tehditler konusundaki bilgi akışının geliştirilmesi hedefleniyor.
İnternet korsanlığının oluşturduğu tehdit daha yakınlarda, Sony Pictures bilgisayarlarına sızılması ve ardından ABD ordusuna ait Merkez Komutanlığı (Central Command) CentCom twitter hesabının heklenerek IŞİD propagandası konulması ile gündemin ön sıralarına geçmişti.
Dün iki günlük bir ziyaret için Washington'a giden İngiltere Başbakanı David Cameron, siber saldırıları "çağımızın büyük tehditlerinden biri" diye tanımladı.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada ilk siber savaş tatbikatının İngiltere Merkez Bankası ve ticari bankalarını da kapsayacağı, Londra Borsası ile ABD'de Wall Street borsasını hedef alacağı kaydedildi.
Bunu "ulusal altyapının hayati unsurlarını sınayan yeni tatbikatlar" izleyecek.
Plan, gelecek nesil ajanların bu tehditlere karşı eğitimi için fonlar ayrılmasını da içeriyor.
'Tehdit büyüyor'
İngiltere'de 2013 yılında hazırlanan resmi bir raporda yeterli sayıda yetişmiş eleman bulunmamasının siber suçlarla mücadeleyi sekteye uğrattığı sonucuna varılmıştı.
ABD Başkanı Obama siber tehditlerin "acil ve giderek büyüyen" bir tehlike olduğunu söylemiş ve bu konudaki önlemleri içeren yeni yasal düzenlemeler önermişti.
İngiltere başbakanının ABD temasları sırasında Google ve Facebook'un şifreli mesajlara güvenlik görevlilerinin erişimine izin vermesi konusunu da Başkan Obama ile konuşması bekleniyor.
Fakat BBC'nin teknoloji muhabiri, bu tür girişimlerin sadece insan hak ve özgürlükleri alanında çalışan grupları değil, İngiltere'nin ticari ilişkilerine zarar vereceğini söyleyen teknoloji sektöründeki belli başlı firmaları da kaygılandırdığını söylüyor.
Muhabirimiz ayrıca internet korsanlarının ya da suç-terör örgütlerinin sadece iyi bilinen sosyal ağları değil yerel ve daha küçük internet sitelerini de etkili bir şekilde kullanabildiğine dikkat çekiyor.