İngiltere hükümeti BBC'yi masaya yatırıyor
Abone olHükümet, kamu yayıncısının herşeyi yapmak yerine belli alanlara odaklanmasını istiyor. BBC'nin faaliyet alanı, program içeriği ve kaynakları gözden geçirilecek. BBC'nin tavrı ise net: Halka soralım.
İngiltere Kültür Bakanı John Whittingdale, BBC'nin faaliyet
alanlarının, yaptığı işlerin içeriğinin ve mali kaynaklarının köklü
bir şekilde masaya yatırılacağını söyledi.
Bakan, BBC'nin "herkes için herşeyi yapmaya çalışan" bir yayın kuruluşu olmaya devam edip etmeyeceğine karar verme vaktinin geldiğini söyledi.
Muhafazakar hükümet, bütçesi televizyon ruhsatlarından oluşan kamu yayıncısı BBC'nin gereğinden fazla büyüdüğünü düşünüyor ve her alanda ticari televizyonların zaten yaptığı türden popüler programlara yönelmek yerine, "kamu yararı daha açık", "daha farklı" alanlara ve içeriğe odaklanması gerektiğinde ısrar ediyor.
Hükümet zaman içinde televizyon ruhsatı ile kamu yayıncısı BBC'nin bütçesi arasındaki bağı da değiştirmek istiyor ama bunun nasıl yapılacağı konusunda henüz netlik sağlanmış değil.
BBC'nin bakana yanıt niteliğindeki yazılı açıklamasında ise
hükümetin önerilerinin kuruluşun oynadığı rolün ve popüleritesinin
azalmasına yol açacağını savunarak, "BBC o zaman halkın 90 yıldır
bildiği ve sevdiği BBC olmaktan çıkacak, bu da Britanya için iyi
olmayacaktır" ifadesi yer aldı.
4 temel soru
Parlamentoda hükümetin BBC hakkındaki önerilerini anlatan Kültür Bakanı Whittingdale, cevap verilmesi gereken dört temel soru olduğunu söyledi.
- BBC'nin genel amacı nedir?
- Hangi hizmetleri ve içerikleri sağlamalıdır?
- Mali kaynakları ne olmalıdır?
- Nasıl yönetilmesi ve denetlenmelidir?
Ne anlama geliyor?
BBC editörlerinden Mark Easton hükümetin "İstişare" diye adlandırdığı bu sürecin, esasen BBC'nin medya ve yayıncılık piyasasındaki yerinin ne olacağıyla ilgili temel bir tartışma olduğuna dikkat çekiyor.
Son 20 yıl içinde yeni kanallar yeni faaliyet alanlarıyla iyice büyüyen BBC'nin olduğu gibi kalmasına izin verilecek mi?
Ya da kültür bakanının önerdiği gibi kuruluş "temel amaçlarına odaklanacak şekilde" küçültülmeli mi?
Strictly Come Dancing BBC'nin kendi yapımı olan çok popüler bir dans yarışması.
Örneğin BBC, ticari şirketlerin de yapabileceği söylenen - ve bir o kadar kârlı- "Sherlock" gibi diziler ya da "Strictly Come Dancing" gibi popüler dans yarışmaları yapmayı sürdürmeli mi?
Radyoculukta Radyo 1 ve 2 gibi ticari radyoların da yaptığı türden müzik ve eğlence programlarına yer veren kanalları elinde tutmaya devam etmeli mi?
Internet yayıncılığında kurduğu büyük ağırlıkla BBC ticari rakiplerini gölgede bırakıp piyasa koşullarını bozmuş mu oluyor?
Bu soruların hepsi bu süreçte gündeme gelecek.
BBC: Halka sorulsun
Hükümetin önerilerini ve tespitlerini içeren raporun yayımlanmasını takiben kamuoyunun eğilimlerinin de alındığı bir "istişare" süreci başlatılacak.
Diğer yandan hükümetin tespit ve önerilerini ele alacak uzman-yayıncılardan oluşan panel, ağırlıkla BBC'ye eleştirel yaklaştığı, rolünün küçülmesi gerektiği görüşünde olduğu düşünülen kişilerden oluşuyor.
BBC ise sözleşmesi yenilenmeden önce yaşanacak bu süreçte, kamuoyuyla yapılacak istişarenin temel unsur olarak dikkate alınmasını istiyor.
Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:
"Halkın ne istediğini duymamız önemli. Strictly Come Dancing, Bake Off (Sevilen bir yemek programı) ya da Radyo 1 ve 2'nin geleceği hakkında karar verecek olan, halk olmalıdır.
"(...) BBC, çalışanlarının veya politikacıların değil halkın malıdır. Bizim hissedarlarımız onlardır. Ruhsat paralarını ödeyenler onlar. En çok onların sesi dinlenmeli."