İngiltere ekonomisi tahmin edilenden daha az daraldı
Abone olResmi rakamlara göre, Nisan ve Haziran ayları arasında İngiltere ekonomisinde, tahmin edilenden daha az daralma yaşandı.
Resmi rakamlara göre, Nisan ve Haziran ayları arasında İngiltere
ekonomisinde, tahmin edilenden daha az daralma yaşandı.
Ulusal İstatistik Kurumu'nun açıkladığı gözden geçirilmiş veriler, ekonominin, ikinci çeyrek dönemde geçen ay açıklandığı gibi yüzde 0.7 oranında değil, yüzde 0.5 küçüldüğünü gösteriyor.
Kurum, inşaat sektöründe üretimin tahmin edilenden daha fazla olduğunu açıkladı.
Bir çok ekonomist de rakamların daha az daralma göstereceğini tahmin ediyordu.
Temmuz ayında açıklanan yüzde 0.7 oranı, bu düzeyde bir ekonomik
gerileme yaşanmadığını düşünen bazı uzmanlar ve sektörler
tarafından şüpheyle karşılanmıştı.
Ulusal İstatistik Kurumu'ndan Joe Grice BBC'ye yaptığı açıklamada "üretim sektöründe, özellikle inşaat sektöründe durum, düşündüğümüz kadar kötü değildi".
Kurum, Nisan ve Haziran ayları arasında inşaat sektöründe üretimin, önceki çeyrek döneme kıyasla, yüzde 3.9 düştüğünü açıkladı. Bu oran daha önce yüzde 5.2 olarak tahmin edilmişti.
GSMH rakamları bir ekonomide üretilen toplam ürün ve hizmetleri gösteriyor. İstatistik Kurumu GSMH tahminlerini yeni veriler geldikçe revize ediyor.
Ancak, Grice, bu revizyonun, geçtiğimiz iki yıl boyunca durağan halde olan İngiltere ekonomisinin genel resmine dair büyük bir değişikliğe işaret etmediğini söyledi.
Uzmanlar da bu değerlendirmeye katılıyor.
Capital Economics'ten Vicky Redwood "bu revizyon genel resim düşünüldüğünde çok küçük ve üretim, hala 'resesyon öncesi tavan' olan yüzde 4'ün altında" dedi.
Bazı uzmanlar GSMH'nin önümüzdeki çeyrek dönemde tekrar yükseleceğini düşünüyor. Bu, kısmen, Olimpiyatlar süresince tüketici ve devlet harcamalarının artması ve bilet satışlarına bağlı.
'Ekonominin düzelmesi yavaş ve zor bir süreç'
İngiltere ekonomisinde son üç çeyrek dönemde art arda daralma yaşandı.
Bunun kısmen hükümetin harcamalarda gittiği kesintilere bağlı olduğu düşünülüyor.
İşçi Partisi'nin gölge Maliye Bakanı BBC'den Chris Leslie'ye yaptığı açıklamada, söze değil, eyleme ihtiyaç olduğunu söyledi ve hükümeti, tüketimi artırmak için KDV'de indirime gitmeye ve bankacılara verilen ikramiyeler toplanarak gençler için istihdam yaratma programlarında kullanılmaya çağırdı.
Maliye Bakanlığı'ndan bir sözcü "İngiltere içerde köklü sorunlarla ve dışarda ciddi bir borç kriziyle uğraşıyor, ekonominin düzelmesi bu nedenle uzun ve yavaş bir süreç olacak" dedi.
"İki yıl önce ile karşılaştırıldığında, borç açığı azaldı, enflasyon düştü ve özel sektörde daha fazla istihdam yaratıldı"
Ancak işsizliğin düşmesine rağmen ekonominin neden daralmaya devam ettiği sorular arasında.
Grice bunun bir nedeninin yarı zamanlı işlere geçilmesi ve bunun da ekonominin üretim kapasitesini etkilemesi olduğunu söyledi.