İngiltere Dışişleri Bakanı: Brexit anlaşması 'Türkiye tuzağı'
Abone olDaily Telegraph, gazetesi İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın Brexit anlaşmasına dair açıklamalarına yer verdi. Gazete anlaşma metninin İngiltere'yi "AB'nin bir uydusu" konumuna düşüreceğini ve İngiltere'yi Türkiye gibi süresiz biçimde AB'ye üye olmaksızın Brüksel'in politikalarına bağımlı kılacağını söylediğini yazdı.
İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışını öngören taslak anlaşma ile ilgili bir haber derlerdi. Haberde Türkiye'nin AB sürecine değinildi. Haberde İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın geçen hafta Başbakan Theresa May'i Avrupa Birliği'nden çıkış anlaşması konusunda uyardığı ve Brüksel ile üzerinde mutabık kalınan metni "Türkiye tuzağı" sözleriyle nitelendirdiğini yazdı.
Gazete haberi manşetinden verdi. BBC Türkçe'nin haberine göre İngiltere Başbakanı Theresa May, muhalefet partilerinin yanı sıra lideri olduğu Muhafazakar Parti'den bazı milletvekillerinin de tepkisini çeken Brexit anlaşmasına son şeklini vermek üzere Brüksel ile müzakerelere devam ediyor.
TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Brexit anlaşmasının Pazar günü AB liderler zirvesinde oylanması planlanıyor. Ancak Daily Telegraph, geçen hafta İngiltere hükümetinin kabine toplantısında görüşülen taslak anlaşma metnine itirazların geldiğini, Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın Türkiye'yi örnek göstererek metin üzerinde değişikliklerin yapılması gerektiğini söylediğini aktardı.
O kabine toplantısından sonra Brexit Bakanı Dominic Raab ile Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther McVey istifalarını vermişlerdi.
AB'NİN UYDUSU OLACAK
Daily Telegraph, Dışişleri Bakanı Hunt'ın mevcut anlaşma metninin İngiltere'yi "AB'nin bir uydusu" konumuna düşüreceğini ve İngiltere'yi Türkiye gibi süresiz biçimde AB'ye üye olmaksızın Brüksel'in politikalarına bağımlı kılacağını söylediğini yazdı.
Haberde Hunt'ın bu durumu Türkiye'nin 31 yıldır devam eden üyelik müzakereleri sonucu oluşan Brüksel-Ankara ilişkilerine benzettiği ve '"Türkiye tuzağı" olarak nitelendirdiği aktarıldı.
Haberde, Hunt'ın ayrıca anlaşma konusunda diğer AB üyesi ülkelerle bir mutabakata varılsa dahi metnin İngiltere Parlamentosu'nun da onaylanması gerektiğini hatırlattığı ve mevcut haliyle anlaşmanın parlamentodan geçmesinin mümkün olmadığı uyarısını yaptığı vurgulandı.