İngiltere: Bir yılda 4 milyon hayvan üzerinde deney
Abone ol2013'te laboratuvarlarda 4 milyondan fazla hayvan üzerinde bilimsel deney yapıldığı açıklandı. Deneylerde, balık, fare ve sıçanların yanı sıra, maymun, koyun ve tavşanlar da kullanıldı, hayvanlar "ıstırap verici" koşullara maruz bırakıldı.
İngiltere'de 2013 yılında laboratuvarlarda 4 milyondan fazla
hayvan üzerinde bilimsel deney yapıldığı açıklandı.
Hayvanlar üzerindeki deneylerin yasaklanması için kampanya yürüten British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) adlı örgütün araştırmasına göre, 4 milyon 17 bin 759 hayvandan 1 milyon 800 bin'i üniversitelerdeki deneylerde kullanıldı.
BUAV'a göre deneylerde, balık, fare ve sıçanların yanı sıra, maymun, koyun ve tavşanlar da kullanıldı, hayvanlar "ıstırap verici" koşullara maruz bırakıldı.
Rakamlar, BUAV'ın Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında üniversiteler ve İçişleri Bakanlığı'na yaptığı başvuru üzerine açıklandı.
BUAV'dan Dr Katy Taylor, "Istırap verici deneylerin yarısına
yakınınından üniversiteler sorumlu. Deneylerde hayvanların
kullanılmasıyla ilgili artan kaygılara rağmen, bu deneylerin çoğu
vatandaşların ödediği vergilerle yapılıyor. Ancak hayvanlar
üzerindeki deneylerde başı çekmelerine karşın, hayvanlara
alternatif bulma yönündeki çalışmalarda da liderlik
üniversitelerde" dedi.
Söz konusu deneyler kapsamında, bazı hayvanların vücutlarına şırınga edilen kimyasallarla sakat bırakıldıkları, bilgisayarlı deneyler için uzun süre bağlı tutuldukları, Cambridge Üniversitesi'nde yapılan anksiyete deneylerinde, ipek maymunlarının aşırı yüksek sese maruz bırakıldıkları ve plastik kobra yılanlarıyla korkutulduğu belirtiliyor.
Edinburgh Üniversitesi'nde yapılan bazı deneylerde, bir aylık fare yavrularına elektrik şoku verildiği, Imperial College'daki bazı deneylerde de lazerle farelerin beyinlerinde hasar oluşturulduğu öne sürülüyor.
Üniversiteler, açıklamalarında etik standartlara uyduklarını ve hayvanların sadece başka alternatifin olmadığı durumlarda kullanıldığını belirttiler.
AIDS'ten kanser ilaçlarına hayvan deneyleri
Astım spreyleri: 1960'larda deney farelerinin akciğerleri üzerindeki çalışmalar sonunda geliştirildi.
İnsülin: 1921'de Kanada'da Toronto Üniversitesi'nde köpekler üzerindeki çalışmalardan sonra bulundu. Çalışma Nobel Tıp Ödülü kazandı.
AIDS: Hastalığın semptomlarını yavaşlatan ilk ilaç olan AZT 1986'da fareler ve maymunlar üzerindeki deneylerde bulundu.
Kan nakli: 250 yıl süren deneylerin ardından ilk kan nakli 1914'te Belçikalı bir doktor tarafından köpeklere yapıldı.
Alzheimer aşısı: Yakın bir zaman önce yapılan ve "umut verici" olarak nitelenen çalışmalarda fareler kullanıldı.
Meme kanseri: Tamoksifen adlı kanser ilacı 1960'larda sıçan, fare ve köpekler üzerindeki deneylerden sonra geliştirildi.
Modern anestezi: Genel anestezide kullanılan sodyum tiyopental sıçan, tavşan ve köpekler üzerindeki çalışmalarda geliştirildi.