İngilizce yeni Latince mi?
Abone olÜnlü bir İtalyan Üniversitesi'nin İngilizce eğitime geçeceğini açıklamasının ardından İngilice'nin dünyanın yeni ortak dili olup olmadığı tartışmaları yeniden alevlendi. BBC Muhabiri Sean Coughlan'ın incelemesi...
Ünlü İtalyan Üniversitesi Milano Politeknik 2014 yılından başlayarak İngilizce eğitim verecek.
La Scala'da opera, San Siro Stadyumu'nda futbol, Moda Haftası podyumlarında İtalyan tasarımlar ve Katedral'in büyüleyici mimarisi... Milano İtalyan ikonlarıyla dolu, herşeyiyle İtalyan bir şehir.
Fakat bu kültür merkezi geçtiğimiz günlerde büyük bir şok yaşadı.
Ülkenin önde gelen üniversitelerinden Milano Politeknik bundan böyle İngilizce eğitim vereceğini açıkladı.
Üniversite, 2014 yılından başlayarak bütün lisans ve yüksek lisans programlarındaki tüm derslerin İtalyanca yerine İngilizce işleneceğini duyurdu.
Yüksek öğretimde globalleşme etkisi giderek artıyor.
Milano Politeknik'de İtalyanca eğitim vermeye devam ederse uluslararası bir kurum olarak başarı sağlayamayacağını ve yalnız kalacağını düşünüyor.
Üniversite'nin rektörü Giovanni Azzone ''Derslerimizin uluslararası nitelikte olması gerektiğine gönülden inanıyoruz; bunu sağlamanın tek yolu da İngilizce ders vermek'' diyor.
İtalya bundan önceki evrensel dilin, Latince'nin, beşiğiydi ancak bugün ülkenin en meşhur üniversitelerinden biri İngilizce'nin iktidarını kabul etmiş gibi görünüyor.
'Değişim penceresi'
Milano Politeknik'in rektörü Prof Azzone İngilizce eğitimin bir zorunluluk olduğu görüşünde.
Prof Azzone ''Bugün üniversiteler arası rekabet çok yüksek. Uluslararası üniversitelerle yarışmak istiyorsanız başka çareniz yok'' diyor.
Azzone'ye göre Milano Politeknik'in yaptığı bu değişiklik dünyanın diğer üniversitelerine de ''bir değişim penceresi açıyor''.
Ona göre 5 ila 10 yıl içinde uluslararası alanda isim yapmak isteyen tüm İtalyan üniversiteleri İngilizce eğitime geçecek.
Milano Politeknik Milan'ın sembolü sayılabilecek bir kurum ve bilim, mühendislik ve mimari alanında tüm dünyada saygı görüyor.
Mezunları arasında bir Nobel ödülü sahibi de bulunuyor.
İtalyan mimarların üçte biri bu okuldan mezun.
Yani üniversitenin kararı İtalyan yüksek eğitimi açısından oldukça önemli.
Peki bu kültürel değişimin arkasında ne gibi nedenler var?
Bu Abba gibi pop müzik gruplarının daha çok dileyiciye ulaşmak için İngilizce şarkı söylemesinin entellektüel versiyonu mu?
Prof Azzone üniversitenin olabildiğince çok bilim adamına ulaşmayı amaçladığını söylüyor.
Ve günümüzde İngilizce bilim ve mühendislik dili.
Azzone ''Tabii ki İtalyanca'nın ortak dil olmasını tercih ederdim, bu benim için daha kolay olurdu ancak hayatın gerçeklerine adapte olmayı başarmalıyız'' diyor.
Azzone'ye göre iş hayatının dili de İngilizce. Yani İngilizce eğitim almış olmak öğrencilerin iş bulma olasılığını da artıracak.
Rektör ''Bizim için öğrencilerimizin mükemmel teknik bilgilere sahip olmaları yeterli değil, aynı zamanda uluslararası bir iş ortamında rahatlıkla çalışabilir durumda olmalarını istiyoruz'' dedi.
Modern zamanların Latincesi
Luca Maggiolini Cacciamani ''İngilizce dünyanın ortak dili'' diyor.
Üniversite'nin yabancı ülkelerden araştırmacıları ve öğrencileri de kendine çekmek istiyor oluşu kararın ardındaki nedenlerden bir başkası.
Rektör ''Şehrimizle ve kültürümüzle gurur duyuyoruz fakat kabul ediyoruz ki İtalyanca bilme zorunluluğu başarılı ve yetenekli öğrencilerin aramıza katılmasını engelliyor'' dedi.
Azzone ''Öğrencilerimiz hala İtalyan kültürü içinde eğitim gören İtalyan öğrenciler olacaklar, sadece eğitimlerini uluslararası bir dilde alacaklar'' diyor.
Uluslararası sıralamalar da karar üzerinde etkili olmuş.
Üniversite sıralamalarını yayınlayan uluslararası kurumlar okulların başarılarını İngilizce yapılan yayınlar üzerinden ölçüyor bu da İngilizce eğitim vermeyen üniversitelerin sıralamalarda geride kalmasına neden oluyor.
Yani Milano Politeknik İngilizce eğitime geçtiğinde gerçek başarısını uluslararası alanda da gösterebilecek.
Ancak bu değişim üniversiteye pahalıya patlayacak.
Eğitim dilini değiştirmek, ders kitaplarını, eğitim materyallerini, veri tabanlarını da yenilemek anlamına geliyor.
Bu pahalıya patlayacak.
Ayrıca üniversite İngilizce eğitim vermeleri için yeni akademisyenler tutacak.
Bu da okula 3 milyon euroya mal olacak.
Peki bu değişimin kültürel maaliyeti ne?
Leonardo da Vinci meydanında yer alan, bahçesinde Vespa'ların park etmiş olduğu bu fazlasıyla İtalyan üniversite bir kaç yıl içinde İngilizce konuşuyor olacak.
İngilizce eğitime geçilmesine karşı çıkan akademisyenler bir protesto gösterisi düzenlemeyi planlıyor.
Ancak Milano'yu İngilizce'nin ele geçirmeye başladığı zaten ortada.
Her yıl binlerce eğitim kurumu programlarına İngilizce dersler ekliyor.
Yerel metro ve tren istasyonlarında anonslar hem İtalyanca hem de İngilizce yapılıyor.
İtalyan internet sitelerinin bir çoğunun İngilizce versiyonu da bulunuyor.
Şehirde düzenlenen kariyer fuarında afişlerde İngilizce olarak ''Career day'' yazıyor.
Üniversitede enerji mühendisliği yüksek lisansı yapan Anna Realini İtalyan bir şirkette staj yaparken tüm yazışmalarında İngilizce kullandığını söylüyor.
Realini üniversitenin İngilizce eğitime geçmesinin iş bulma olasılığını artıracağı görüşünde.
Realini ''Kararı destekliyorum. Üniversitemizin bizi tüm dünyada çalışabilecekmiş gibi yetiştirmesi gerekir. Hem böylesi daha hesaplı olacak. İngilizce öğrenmek ve deneyim kazanmak için başka ülkelerde eğitim programlarına katılmamız gerekmeyecek'' diyor.
Otomasyon mühendisliği okuyan Luca Maggiolini Cacciamani'de İngilizce eğitimin bir zorunluluk olduğu görüşünde.
Cacciamani "Bugün İngilizce dünyanın yeni ortak dili. Kendi dilimizi tabiki seviyoruz ancak araştırma yaparken bilgiyi paylaşabilmek için ortak dili kullanmak önemli'' diyor.
Ancak makine mühendisliği okuyan Antonello Cherubini bazı önemli kaygıları olduğunu söylüyor.
Cherubini ABD ve Çin'de eğitim gördüğünü ve bu dönemde İtalyan eğitim sisteminin bu ülkelerden ne kadar daha kaliteli olduğunu deneyimlediğini söylüyor ve dil değişimi ile bu kalitenin kaybedilmesinden korkuyor.
Cherubini ''İtalyan öğrenciler ne kadar iyi olduklarının farkında değil genelde. Bize bu üstünlüğü sağlayan dilimizi kaybetmek üzere olabiliriz'' diyor.
Öğrenci ayrıca profesörlerin İngilizce bilgisi konusunda standardların sıkı tutulması gerektiğini düşünüyor.
Tüm dünyada aynı
Milano'daki üniversitenin İngilizce eğitime geçişi tüm Avrupa'da yaşananlara sadece bir örnek.
İngilizce eğitimin İtalyan kültürüne zarar verebileceğinden endişe ediliyor.
İskandinav ülkelerinde bir çok üniversite İngilizce eğitime geçiyor.
Kuzey ve merkez Avrupa'da da bu trend yaygın.
Avrupa'da yüksek eğitim konusunda uzmanlaşmış De la Cour Communications şirketinin kurucusu Nic Mitchell kıta avrupasında 4 bin 500 İngilizce yüksek eğitim programının mevcut olduğunu söylüyor.
Bu trend Asya'ya da yayılıyor.
Güney Kore gibi ülkelerde eğitim dili yavaş yavaş İngilizce oluyor.
Mitchell ''İngilizce'nin giderek yaygınlaştığı bir gerçek'' diyor.
Boston Koleji Yüksek Eğitim Merkezi Başkanı Philip Altbach'ın konuyla ilgili kaygıları var.
Altbach "Artık yerel dillerde daha az eser verilecek, belki de zamanla zengin kültürler güç kaybedecek. Bu ülkelerin entellektüel yaşamları zarar görebilir'' diyor.
Milano Politeknin Rektörü Azzone üniversitesi için İngilizce'ye geçiş kararının çok önemli olduğunu söylüyor.
Prof Azzone ''Bu konu çok önemli. Şu anda iki seçeneğiniz var: Ya kendi ülkenizle sınırlı kalacaksınız, ki bu küreselleşen dünyada çok da gerçekçi değil ya da dünyaya açılıp uluslararası bir kurum olacaksınız. Üniversitemizin bunu anlaması gerekiyor, yoksa akademik dünyanın dışındak kalacağız ki bu da İtalya için çok kötü olur'' diyor.