İngiliz gazetesinden Türk Baharı iddiası
Abone olTaksim Gezi Parkı’nda başlayan protestolar dünya basını yakından izledi. Guardian gazetesinin başlığı çok tartışılacak.
İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden Guardian, ‘İstanbul’daki protestolar Türk Baharı’nın tohumlarını ekiyor’ başlığını kullandığı haberinde, küçük çapta başlayan bir protestonun hükümete karşı büyük bir gösteriye dönüştüğünü söyledi.
TÜRK BAHARININ TEMELİ OLABİLİR
Richard Seymour yazısında, İstanbul’daki küçük bir parkın yıkılmasına yönelik protestonun rejim için acil bir durum olduğu ve potansiyel Türk baharının temeli olabileceğini yazdı.
El Cezire televizyonu Taksim Gezi Parkı'ındaki olaylara canlı bağlantı yaptı. Gerçekleştirilen yayında spikerin ‘Türk Baharı’ ifadesini kullanması dikkat çekti. El Cezire’nin Taksim’deki olayları yerinde izleyen muhabiri “Polis, barışçıl gösteriyi darmadağın etmek için gözyaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Farklı istikametlere koşan çok sayıda turisti gördük. İnsanlar, bölgedeki kafeteryalara ve evlere sığınmaya çalışıyor. Polis farklı yönlere gaz sıkıyor” diye anlatı. |
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Taksim Meydanı’nda devam eden protesto gösterisinin dördüncü gününde çıkan olaylarda polisin kullandığı biber gazı ve tazyikli su yüzünden 12 kişinin yaralandığını aktardı.
Masum bir çevre koruma protestosunun hükümet karşıtı bir gösteriye dönüştüğünü yazan BBC, polisin göstericilere müdahalesinin Uluslararası Af Örgütü ve ABD tarafından kınandığını belirtti.
İngiltere’nin en saygın gazetelerinden Financial Times, Daniel Dombey imzalı haberinde ‘Türk polisi protestoculara karşı biber gazı kullandı’ başlığını kullanarak hükümetin 75 yıllık parkı alışveriş merkezine dönüştürmek istediğini buna karşı çıkanların da karşıt bir gösteri düzenlediklerini yazdı.
ALKOL YASAKLARI LAİK KESİMİ KIZDIRDI
Muhalefetteki siyasetçilerin ve bazı gözlemcilerin Taksim’deki protestonun hükümetin giderek artan baskıcı yönetiminin bir sonucu olarak gördüklerini belirterek, hükümetin kısa bir süre önce alkol tüketimine yasak getirdiğini bunun da ülkenin laik kesimi tarafından büyük tepki çektiğini bildirdi.
Amerika’da yayınlanan Washington Post gazetesi, şehrin merkezindeki bir parkın korunması ile başlayan protestonun hükümete karşı giderek büyüyen bir gösteriye dönüştüğünü yazdı.
İstanbul’da başlayan hükümet karşıtı protestonun benzerlerinin diğer kentlerde de düzenlendiğini yazan gazete, polisin biber gazı ve tazyikli sularla meydanda toplanan binlerce protestocuyu uzaklaştırdığını ifade etti.
Polisin göstericilere müdahalesiyle olayların daha da büyüdüğünü belirten New York Times gazetesi, hükümetin Mısır’ın başkenti Kahire’deki Tahrir Meydanı’na benzer sayılabilecek Taksim Meydanı’na Osmanlı çağından bir kışla inşa etmeyi planladıklarını yazdı.
Gazete, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin dindar kitlesinden büyük destek aldığını ancak laik kesimin, hükümetin muhalif görüşlere tolerans gösterememesinin bir göstergesi olarak gazetecilerin tutuklanmasını eleştirdiğini ifade etti.