İngiliz basınında 'sürpriz referandum'
Abone olİngiliz gazeteleri Yunanistan'a yapılacak kurtarma planının halk oylamasına sunularak riske atılmasına dair haberlere geniş yer ayırmışlar.
Bu sabah yayımlanan hemen hemen tüm İngiliz gazeteleri üzerinde
güçlükle anlaşılan Yunanistan'a yapılacak kurtarma planının halk
oylamasına sunularak riske atılmasını manşete çekmiş.
Independent'in konuyla ilgili haberinin başlığı "Eyvah euro'yu kurtarma planı gidiyor".
Başbakan Papandreu'nun referandum kararının finans piyasalarında şok etkisi yarattığı bildirilen haberde, Papandreu hükümetinin halk oylamasını göremeden meclisten güvenoyu almayarak yıkılma ihtimalinin güçlü olduğu söylenmiş.
Haberde ayrıca, Yunanistan halkının referandumda hayır demesi halinde oluşacak krizin tüm Avrupa'ya yayılmasının kaçınılmaz olduğu belirtilmiş.
"Drahmi mi, euro mu, fiyasko mu?"
Guardian'da yayımlanan, Yunanistan'da
yaşananlara dair değerlendirme yazısı, Londra Üniversitesi'nden
Profesör Costas Lapavistas imzasını taşıyor.
"Drahmi mi, euro mu, fiyasko mu?" başlıklı yazıda Yunanistan'ın euro'dan ayrılmasının hiç olmadığı kadar yakın olduğu yorumu öne çıkıyor.
Lapavistas bu noktaya gelinmesinde Yunan toplumunun ulusal hassasiyetlerinin, IMF ve AB tarafından dayatılan ekonomik önlemler karşısında gittikçe güçlenmekte olduğunun hesaba katılmaması bulunduğu görüşünde.
Bu hassasiyetin krizden çıkış konusunda demokratik sürecin devre dışı bırakıldığı algısının artmasıyla birleştiğini belirten yazar tüm olanlar ardından başbakan Papandreu'nun karşı karşıya kaldığı durumun, "ülkenin son otuz yıldır izlemekte olduğu ekonomik ve siyasi rotanın sarsılması ihtimalini kabullenmek" olarak tanımlamış.
Profesör Lapavistas, başbakanın Yunan toplumunu "euro mu yoksa drahmi mi" sorusuyla karşı karşıya bırakmaktan başka şansı kalmadığını belirtmiş ve yazısını şöyle bitirmiş:
"Birisinin bu noktaya gelmeden çok önce Yunan toplumunun en tabanındaki haleti ruhiyeyi Brüksel'dekilere anlatması gerektirdi."
"Atina Demokrasisi" ve G-20
Times'ın Yunanistan'daki referandum kararını "Atina Demokrasisi" başlığıyla duyurduğu başyazısında euronun yüz yüze olduğu sorunun bugün Fransa'da toplanacak G-20 liderleri zirvesinde çözülmeye çalışılacağı söylenmiş.
Yazıda, euro'nun başından beri Avrupa halklarından kopuk bir proje olduğunun ve bu demokrasi zaafının artık sürdürülemeyeceğinin, Yunanistan referandumunun gündeme gelmesiyle iyiden iyiye görünür olduğu belirtilmiş.
Times'in başyazısında Avrupa'nın geleceğinin, halkların talepleri göz ardı edilerek belirlenemeyeceğinin Papandreu tarafından ilan edildiği, bu sebeple de Fransa'daki zirvede liderlerin çözüm arayışlarının problemli bir zeminde gerçekleşeceği söylenmiş.
Gazetede referandum kararının yarattığı endişeye değinilen David Charter imzalı yorum yazının başlığı ise "Demokrasi bu kadar korku yaratıyorsa sistemde bir sorun var demektir."
Guardian'ın haberinde ise yarınki G20 zirvesini protesto etmek amacıyla ciddi bir hazırlığın sürdüğü, Fransız polisinin ise karşı önlemleri sıklaştırdığı belirtilmiş.
Haberde zirvenin yapılacağı Cannes kasabasına sokulmayan yaklaşık on bin kadar göstericinin bugün Nice şehrinde büyük bir yürüyüş yaptığı anlatılmış.