İngiliz basını Abdullah Gül'ü konuşuyor
Abone olİngiltere basınında bu sabah: Cumhurbaşkanı ve eşi Hayrünnisa Gül'ün Buckingham ziyareti, Mısırlı protestocuların çağrıları, Erdoğan'ın Esad'a Hitler benzetmesi, Suriyeli muhalifler ve Türkiye.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İngiltere ziyareti kapsamında dün
Buckingham Sarayı'nda onuruna verilen yemeğe katılması, İngiltere
gazetelerinde yer bulan gelişmelerden.
Daily Telegraph gazetesi haberi ilk sayfadan "Sarayda bir Doğu tadı" başlığı altında duyururken, Cumhurbaşkanının eşi Hayrünnisa Gül'ü öne çıkaran bir fotoğrafa yer veriyor.
Gazete, iç sayfalarında da Kraliyet karşılamasını "ihtişam, resmigeçit ve çarpıcı ökçeler" başlığı ve çeşitli fotoğraflarla aktarıyor. Hayrünnisa Gül'ün 15 santimetrelik gri topuklu ayakkabılarıyla evsahibi Kraliçe 2. Elizabeth ve Edinburg dükü Philip'in yanında yükseldiğini yazıyor.
Independent gazetesinin iç sayfalarında da yine Hayrünnisa Gül'ü bu kez yanında Edinburg dükü Philip'le atlı arabada saraya ilerlerken gösteren bir fotoğraf göze çarpıyor.
Mısır’da generallere çağrı
İngiltere basını, Mısır'daki gelişmelere geniş yer ayırıyor, dün
askeri konseyin Tahrir Meydanı'ndaki protestolar üzerine,
cumhurbaşkanlığı seçim tarihini öne çekmesi, göstericileri tatmin
etmemişti. Mısırlı binlerce protestocu, generalleri görevi
bırakmaya çağırıyor.
Gazeteler, göstericilerin Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Tantavi'ye istifa çağrılarına, Mısır'ın genç nüfusunun yaşlı iktidara direndiğine ilişkin haberlere yer veriyor.
Guardian gazetesinin yorumu Tahrir Meydanı'nın 'gün be gün Ocak ayında başladığı işi bitirmeye yanaştığı' yönünde. Gazeteye göre 'devrimi sonuna taşıyacak olan da siyasi liderler değil, Mısır halkının kendisi olacak.'
Independent gazetesi de Mısır'da askeri cuntanın, yeni toplu gösteriler karşısında geri adım attığını duyuruyor: "Mısırlı protestocular bu yıl içinde ikinci kez, iktidardaki Askeri Konseye karşı dev gösteriler sonrası hükümeti görevi bırakmaya zorladı."
'Türkiye’den Nazi Almanyası benzetmesi'
Times gazetesi "Türkiye Esad'la mücadeleyi Nazi Almanyası'na karşı yürütülene benzetti" diyor. Gazetenin siyasi editörü Roland Watson imzalı haberde, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik bugüne kadarki en güçlü kınamasında bulunduğu belirtilirken "Türkiye Suriye lideri Esad'a istifa etmediği takdirde Muammer Kaddafi'yle aynı kaderi paylaşacağını söyledi" deniyor.
Haberde Erdoğan'ın parti toplantısında yaptığı konuşmada, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a, 'Kendi halkına karşı ölene kadar savaşan birini görmek istiyorsan, Nazi Almanya'sına, Hitler'e, Romanya'nın Çavuşesku'suna bak. Eğer bunlardan ders almıyorsan, kendi halkına silah doğrultan ve daha 32 gün önce hiçbirimizin arzu etmediği şekilde, aynen senin kullandığın ifadeleri kullanan ve öldürülen Libya'nın liderine bak" diye seslenmesine dikkat çekiliyor.
Times muhabiri Erdoğan bu konuşmayı yaparken Türkiye kara kuvvetleri komutanının Suriye sınırı yakınlarındaki birlikleri denetlemekte olduğunu belirtiyor.
Watson Londra'da da İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Cumhurbaşkanı Gül'le görüştükten sonra Türkiye'yi, Suriye'deki "ahlaken çökmüş rejimin gaddarlıklarına karşı" öncü rol üstlenmesi nedeniyle övdüğünü dile getiriyor. Watson haberinde Türkiye'nin Suriye'nin en büyük ticari ortağı olduğunu, ikili ticaret hacminin 2010 yılında 1,6 milyar sterlini bulduğunu hatırlatıyor.
Esad ve Hitler
Daily Telegraph gazetesi de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi Suriye'deki insan haklarını kınayan kararı kabul ederken Türkiye'nin de Esad'ı Hitler'le karşılaştırdığını duyuruyor okuyucularına.
Gazeteye göre Türkiye Esad'a istifa etmesi yolunda en açık çağrısını yaptı. Daily Telegraph, kara kuvvetleri komutanının Suriye sınırındaki birlikleri incelemesinin, Türkiye'nin komşusu üzerindeki baskıyı artırdığına başka bir işaret olarak yorumluyor.
Gazete ayrıca Ankara'nın tampon bölge oluşturma fikrini değerlendirdiği yolunda haberler bulunduğunu hatırlatıyor.
Daily Telegraph'a göre Suriye ordusundan kopan kesimler bu bölgede yeniden örgütlenerek eski yoldaşlarına saldırı düzenleyebilir.
‘Ankara’nın hareket tarzı’
Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın Esad 'a bu kadar açık şekilde daha önce hiç çağrıda bulunmadığını; geçen hafta Ürdün Kralı Abdullah'ın ardından, bölgede istifa çağrısı yapan ikinci lider olduğunu vurguluyor.
"Türkiye, Suriye üzerinde en etkili baskı kaynaklarından biri olarak görülüyor" diyen Financial Times aylar süren hüsranın ardından, Ankara'nın Ağustos ayında Esad'ı, halka yönelik baskıyı durdurmaya ikna etme çabalarından fiilen vazgeçtiğini yazıyor.
Gazeteye göre "Ankara o zamandan bu yana çelişkili görünen bir hareket tarzı başlattı, ekonomik yaptırım uygulamakta yavaş ama muhalif ve Türkiye'de konuşlanmış olan Suriye Ulusal Konseyi'yle kendisini ilişkilendirmekte tüm ülkelerden daha hızlı davrandı."
Suriyeli muhalifler ve Türkiye
Financial Times buna hatta "Suriye'de hükümet hedeflerine saldırdığını iddia eden ve Suriye ordusundan ayrıldığını söyleyen Özgür Suriye ordusunun da" dahil olduğunu yazıyor.
Financial Times, "Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Özgür Suriye ordusu lideri, Albay Riad el Asaad'a medya erişimine yardımcı olduğunu" yazıyor. Gazete "Riad el Asaad'ın bir çok meslektaşı gibi Suriye sınırı ötesinde Türk güçlerince korunan bir kampta konuşlandığını" belirtiyor.
Financial Times, "Ankara'nın Şam'a karşı tek taraflı adımların ters tepeceğini söylese de, aynı zamanda Türkiye'ye mülteci akını olması halinde, Suriye'yle arasında tampon bölge oluşturma hakkını saklı tuttuğunun sinyalini verdi" diye de ekliyor.