İngiliz bakan: Bu oylama İngiltere'nin dünyadaki rolünü tartışmaya açar
Abone olİngiltere Maliye Bakanı George Osborne dün Suriye'ye müdahale oylamasını 'Irak'ın gölgelediğini', ancak dünyanın şekillenmesinde söz sahibi olmanın İngiltere'nin çıkarına uygun düştüğüne inandığını söyledi.
İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, hükümetin parlamentodaki
Suriye bozgununun, İngiltere'nin dünyada öncü rol oynamayı hala
isteyip istemediği konusunda bir tartışmayı tetikleyeceğini
söyledi.
Ancak Osborne, BBC'ye yaptığı açıklamada, parlamentoda Suriye'ye askeri müdahale konusunda ret kararı çıkmasının ABD ile "eskiye dayanan ve köklü" diye nitelediği ilişkilerine zarar vereceğini düşünmediğini de belirtti.
İngiltere'de dün Avam Kamarası'nın reddettiği hükümet önergesi, BM silah denetçilerinden kimyasal silah kullanımı konusunda kanıt gelmesi halinde Suriye'ye müdahale fikrinin prensipte desteklenmesini istiyordu.
Prensipteki bu oylamayı, rapordan sonra gelecek hafta başında yapılacak ikinci bir oylama izleyecekti.
Ancak hükümetin dünkü önergesi 272 kabul oyuna karşı 285 ret oyu
aldı.
Bunun üzerine Başbakan David Cameron, ülkesinin Suriye'ye yapılacak olası bir müdahaleye katılmayacağını resmen açıkladı.
George Osborne, parlamentodaki meslektaşlarının ve kamuoyunun İngiltere'nin Suriye'deki duruma askeri düzeyde müdahil olmasından duyduğu derin şüpheyi anlayabildiğini söyledi.
Ancak Osborne dün geceki oylamanın, İngiltere'yi dünyanın sorunlarına sırtını dönmeye sevketmeyeceğini umduğunun altını çizdi.
Maliye Bakanı Osborne "Dünkü tartışmanın üzerini tamamen Irak'ın gölgesi kaplamıştı." diye konuştu.
George Osborne oylamanın ABD-İngiltere'nin ilişkilerine yapacapı etkinin de abartıldığı yorumunda bulundu.
İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair'e de gönderme yapan Osborne "Biz belki de eski bir başbakanın yaptığı gibi, ilişkilerimizin kopacağı saplantısına kapılmamaya çalışıyoruz, bizim söylemeye çalıştığımız şu: Anlıyoruz, ülkemizin bizi desteklemediğini görüyor, buna saygı duyuyor ve bunun sonucu olarak İngiltere herhangi bir askeri harekata dahil olmayacaktır." dedi.
George Osborne İngiltere'de bir "savaş yorgunluğu" olduğunu kabul ederken "Şahsen içinde yaşadığımız dünyanın şekillenmesinde söz sahibi olmanın, İngiltere'nin çıkarlarına uygun düştüğüne gönülden inanıyorum" diye konuştu.
Mecliste neler oldu?
İngiltere parlamentosunda dün geceki oturumda İşçi Partisi'nin sunduğu "ikna edici kanıtların sunulması" önergesi de 114 oy farkla reddedildi.
Ama hükümetin sunduğu, Esad hükümetinin kimyasal silah kullandığı iddialarını soruşturan BM denetçilerinin bu yönde kanıt bulması durumunda askeri müdahaleye destek önergesinin reddedilmesi beklenmiyordu.
Muhalefet kaynakları, iktidardaki Muhafazakar Parti'den 30 kadar milletvekilinin kendilerine destek verdiğini söylüyor.
Ancak muhalefetteki İşçi Partisi'nden de müdahaleye destek verenler olduğu biliniyor.
Oylamadan sonra Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Amerika'nın İngiliz hükümetiyle istişareye devam edeceği söylendi.
İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond, ülkesinin Esad hükümetine karşı bir askeri müdahalenin parçası olmayacağını doğruladı ama müdahalenin büyük ihtimalle yine de yapılacağını söyledi.
Daha önce Cameron'a destek vermeyen ana muhalefet lideri Ed Miliband'in Esad'ın "imdadına yetiştiğini" öne süren Savunma Bakanı Hammond büyük eleştiri toplamıştı.
Sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirten Hammond, oylama sonucunda Esad hükümetinin "daha az huzursuz" olacağını söyledi.
Hammond, 2003 Irak savaşının Orta Doğu'da İngiliz askeri müdahalelerine karşı kamuoyuna "nifak tohumları ektiğini" öne sürüyor.
Şam yakınlarında 21 Ağustos'ta düzenlenen saldırılarda yüzlerce sivil yaşamını yitirmiş, saldırıda kimyasal silah kullanıldığı belirtilmişti.
ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye başta olmak üzere pekçok ülke, saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tutuyor.
Suriye yönetimi ve Rusya ise rejim muhaliflerini suçluyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, olay yerinde inceleme yapan denetçilerinin raporlarını Cumartesi günü sunacağını söylüyor.