İngiliz askerler yargılanacak mı?

Abone ol

Londra-Tahran hattında süren rehine krizinde önemli gelişmeler var. İran askerleri yargılayacak mı?

İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin başkanı Ali Laricani, Tahran yönetiminin bir haftayı aşkın süre önce gözaltına aldığı 15 İngiliz denizciyi yargılama niyeti olmadığını söyledi.

Ali Laricani İngiliz Channel 4 televizyonuna verdiği mülakatta, Londra yönetimini sert bir tavır takındığını söyleyerek eleştirdi; sorunun hala diplomatik kanallardan çözülebileceğine inandıklarını kaydetti.

Laricani ayrıca İran karasularının ihlali olarak ifade ettiği olay konusunda bir araştırma yapılabileceğinden söz etti. İngiliz dışişleri yetkilileri bu sözlere açıklık getirmeye istekli olduklarını belirtiyor.

İNGİLTERE HEYET GÖNDERME NİYETİNDE

Her şeyden önce İngiltere'den bir heyetin Tahran'a giderek konuyu İranlı yetkililerle değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Laricani, ''bizim önceliğimiz mahkeme süreci değil, ama İngiltere hükümeti konuyu diplomasi yoluyla çözmemekte ısrar ederse, denizcilerin mahkemeye çıkartılmasını isteyebiliriz'' diyor.

Son günlerde Londra kulislerinde İngiltere'nin ülkeye bir heyet göndermeye istekli olduğu konuşuluyordu. Blair hükümeti aralarındaki görüş ayrılığına karşın, 'ivedilikle çözüm arzusunda' iki ülkenin de birleştiğini bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın bugün düzenlemesi beklenen basın toplantısında neler diyeceği, son gelişmeler ışığında, daha da merakla beklenir hale geldi.

İran devlet radyosu dün, izinsiz ülke karasularına girdikleri gerekçesiyle 23 Mart'ta Basra Körfezi'nde gözaltına alınan 15 İngiliz denizcinin tümünün 'suçlarını itiraf ettiğini' duyurmuştu.

İran haber ajansı da, söz konusu denizcilerin 'itiraflarına' ilişkin görüntü kayıtlarının olduğunu, ancak son iki gün içinde İngiltere'nin tavrını yumuşatması nedeniyle bunların sesli olarak yayımlanmayacağını bildirdi. //

Günün Önemli Haberleri