Independent: Erdoğan'ın zaferi otoriterleşmeyi daha olası hale getirdi
Abone olIndependent gazetesinin baş yazısında Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi konu ediliyor. Yazıda, bu değişimlerin "hem kalıcı hem de rahatsız edici olabileceği" öne sürülüyor. Gazete ayrıca Erdoğan'ın 'biz ve onlar' söylemini de Putin'e benzetiyor.
Bugün İngiliz Independent gazetesinin başyazısı, "Yeni Sultan:
Erdoğan'ın zaferi otoriterleşmeyi daha olası hale getirdi"
başlığıyla çıktı.
Yazıda, Batı medyasının Orta Doğu'da yaşanan krizler nedeniyle Türkiye'deki seçime hak ettiği önemi vermediği belirtiliyor ve "Türkiye'de tektonik plakalar hızla yerinden oynuyor. Doğu ile Batı'yı birleştiren ülkede yaşanan değişimler hem kalıcı hem de rahatsız edici olabilir" ifadeleri yer alıyor.
Erdoğan'ın rakipleri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'a büyük fark attığı ifade edilen yazıda, "Bu hiç de sürpriz olmadı. Devlet televizyonu TRT geçtiğimiz ay Erdoğan'a 533 dakika yer verirken İhsanoğlu ve Demirtaş'a sırasıyla 3 dakika ve 45 saniye yer verdi" deniliyor.
Independent'ın yazısı şöyle devam ediyor:
"Yayın süreleri arasındaki uçurum Türkiye'nin giderek Rusya tipi
içi boşaltılmış bir demokrasiye doğru ilerlediğinin sadece bir
göstergesi. Özenle idare edilen seçimler, neredeyse hiç denetim
mekanizması olmayan otokratik bir sistemi maskeliyor. Türkiye'nin
lideri aynı Putin gibi 'Biz ve onlar' söylemini çok iyi kullanıyor.
Erdoğan'ın özelinde 'onlar' Yahudiler ve kendisini yok etmek
istediğini iddia ettiği Fethullah Gülen hareketi oldu."
'Erdoğan'a karşı sesini yükseltebilenler azalıyor'
Erdoğan'ın Türkiye'deki askeri vesayete karşı mücadele ettiği yıllarda Batılı ülkelerin alkışladığı belirtilen yazıda, "Ancak ülkedeki gözaltılar ve tutuklamalar öyle bir noktaya geldi ki, Erdoğan'a karşı sesini sadece yargıçlar yükseltebildi. Anayasa Mahkemesi Nisan ayında aldığı kararla sosyal medya sitelerine erişimin yasaklanması kararını bozdu" deniyor.
Türkiye'nin Batılı dostlarının da tam bu noktada endişelenmesi gerektiği de yazıda ifade ediliyor. "Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca yüksek yargı üyelerini atayacak güce de erişecek ve Anayasa Mahkemesi'nin kendisine karşı çıkmasını önleyebilecek" ifadelerinin yer aldığı yazı şöyle devam ediyor:
"Erdoğan önceden büyük ölçüde sembolik olarak görülen Cumhurbaşkanlığı'nı, yürütmenin merkezine oturtmak istiyor. Erdoğan'ın yıllardır süren başarısının ardında büyük bir ekonomik kalkınma ve ülkenin Sünni Müslüman kimliğinin yeniden uyandırılması yatıyor. Erdoğan'ın fevri çıkışları Batı'da da hoşgörülüyor çünkü ülkede istikrarı sağlayan kişi olduğu görüşü hakim. Washington için bu istikrar paha biçilemez."