İmza sırası Türkiye'ye geliyor
Abone olAB, Kıbrıs Rum Kesimi'nin de dahil olduğu yeni üye olan ülkelerle ek protokolü imzalıyor. Peşinden imza sırası Türkiye'ye gelecek. Ve sancılı süreç o zaman başlayacak...
Ek Protokol'de sona gelindi
10 Haziran, 2005 20:02:00 (TSİ)
AB liderleri pazartesi biraraya gelerek ek protokole onay verecek
Ek Protokol'de, artık imza aşamasına gelindi. AB dışişleri bakanları, pazartesi günü toplanarak, Ankara anlaşmasını Kıbrıs Rum yönetimini de kapsayacak şekilde genişleten protokole onay verecek.
Belgenin imzalanmasından sonra, Türkiye'nin imzası beklenecek. Ek Protokol'ün imzalanması, 3 ekimde müzakerelerin başlatılabilmesi için Avrupa Birliği tarafından öne sürülen son şart idi.
Türkiye, gerekli diğer yasal düzenleme ve reformları daha önce yerine getirmişti. AB zirvesi, 16-17 haziran tarihlerinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanacak.
Zirvede, Fransa ve Hollanda'daki referandum sonuçlarına rağmen, AB'nin genişlemesine ilişkin kararlarda değişiklik yapılması beklenmiyor.
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Lüksemburg tarafından yapılan açıklamada, "genişleme konusunda gerekli tüm kararlar alındı. Zirvede, bu kararlar teyit edilecek" denildi.
Erdoğan, AB zirvesine gitmiyor
Brüksel'de 16-17 haziran tarihlerinde yapılacak AB zirvesi öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zirveye gitmek yerine birlik ülkelerinin büyükelçilerine bir yemek vereceği açıklandı.
Başbakan Erdoğan, aynı tarihlerde Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Arap Ekonomik Forumu'na katılacak. Bir suikast sonucu öldürülen Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin onuruna toplanacak olan foruma, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘onur konuşmacısı’ olarak davet edildi.
Otuzun üzerinde ülkeden bine yakın katılımcının hazır bulunacağı Arap Ekonomik Forumu'na Türkiye, Arap ülkelerindeki petrol gelirlerinden pay alabilmek için büyük önem veriyor.
5-6 mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Türk-Arap Ekonomik Forumu'nun ikincisinin de, yine Beyrut'ta önümüzdeki bir dönemde yapılması planlanıyor.
Ek protokol zirveden önce imzalanacak
Türkiye 3 ekimde Avrupa Birliği ile müzakarelere başlaması için en önemli koşul olan ek protokolü ise, 16 hazirandan önce imzalamayı planlıyor.
AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hans Jörg Kretschmer ise, 8 haziranda yaptığı açıklamada Türkiye'nin müzakere sürecinin 2013-2014 yılına kadar sürebileceğini, bunun Türkiye'nin reformları uygulama hızına bağlı olduğunu söylemişti.
Kretschmer, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda tarihi bir aşama yaşandığını belirterek, ''AB'ye tam üyelik için ekim ayında görüşmeler başlayacak. Bu da bir dönemin başlangıcını oluşturuyor'' demişti.
Türkiye'de son iki üç yıl içinde siyasi açıdan derin bir reform sürecinin başlatıldığını vurgulayan Kretschmer, "bu reform sürecinin amacı da AB'nin temel ilkelerini bir şekilde oturtmaktır. Bu süreç henüz sona ermedi. Müzakereler süreci zorlu olacak. Türkiye tarafından çok şeyler yapılacak" diye konuşmuştu.
Katılım müzakereleri tanımının aslında bir müzakere süreci değil, belli kurallara uyum sağlama süreci olduğunu vurgulayan Kretschmer, AB'ye katılmak isteyen bir ülkenin AB müktesebatını sorgulayamayacağını söylemişti.
Kaynak: