’İMPARATOR’UN BAŞARI ÖYKÜSÜ

Abone ol

Galatasaray’da uzun yıllar futbol oynayıp takım kaptanlığı yaptıktan sonra 1996-97 senesinde teknik direktör olarak geri dönen İmparator, sa...

Galatasaray’da uzun yıllar futbol oynayıp takım kaptanlığı yaptıktan sonra 1996-97 senesinde teknik direktör olarak geri dönen İmparator, sarı-kırmızılı takıma 19. şampiyonluğu kazandırdı. Fatih Terim Galatasaray sekizinci sezonunda, altıncı şampiyonluğuna ulaştı.

FUTBOLCULUK YILLARI
Futbola Ceyhanspor’da başlayan Terim, Türkiye 2. Ligi’nde şampiyon olarak 1.Lige geçen Adana Demirspor’da sergilediği oyun ile herkesin ilgisini üzerine çekti ve bir sonraki sezon Galatasaray’a transfer oldu. 1985’te futbola veda edene kadar Galatasaray’da futbol oynayan Terim, Galatasaray’da takım kaptanlığını da üstlendi. Galatasaray’daki oyunculuk kariyeri boyunca yürüttüğü kaptanlığı sayesinde kısa sürede tüm zamanların en sevilen Galatasaray oyuncularından biri haline geldi.

TEKNİK DİREKTÖRLÜK YILLARI
Teknik direktörlük kariyeri ise 1987-1989 yılları arasında Ankaragücü takımında başladı. Başkent ekibi ile Ligi ilk sezonda onuncu, ikinci sezonu altıncı sırada bitirdi. Daha sonra 1989-1990 sezonunda 2. Lig takımı Göztepe’yi kısa bir süreliğine çalıştırdı. İmparator’un ilk büyük başarısı Milli Takımda gerçekleşti. Ekim 1993’de Sepp Piontek’ten boşalan Türkiye Millî Futbol Takımı’nın başına geçen Terim, Millî Takımı ile 1996 yılında Avrupa Şampiyonası’na ilk defa katılma hakkı kazandı.
Daha sonra 1996-2000 yılları arasında Galatasaray’ı çalıştırdı 4 lig, 2 Türkiye Kupası, 1 UEFA Kupası kazandırdı. 2000 yılında Galatasaray, UEFA Kupası’nı kazanan ilk ve tek Türk takımı oldu ve kendisi de "İmparator" lakabını aldı.
2000-01 sezonunda İtalya’nın ACF Fiorentina takımını çalıştırdı ve takımını İtalya Kupası’nda finale taşıdı. Final maçından birkaç hafta önce kulüp başkanı Cecchi Gori ile anlaşamayıp takımdan ayrıldığı için kupa sevincini yaşayamadı.
2001-02 sezonunda İtalya’nın köklü kulüplerinden olan AC Milan’ı çalıştırdı.2002-2004 yılları arasında yuvaya geri döndü. Daha sonra 2005 yılında tekrar Türkiye Millî Futbol Takımı’nın başına getirilmiştir. 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Türkiye’yi play-off turuna yükseltti. Bu turda İsviçre’yle eşleşen Türkiye, deplasmanda oynadığı ilk maçı 2-0 kaybetmiştir, 16 Kasım 2005’te oldukça çekişmeli geçen maçı 4-2 kazanmasına karşın, kendi sahasında yediği goller nedeniyle evde kalan taraf oldu.
UEFA Kupası’nı kazandırdığı 17 Mayıs 2000 tarihinden tam 11 yıl sonra, 17 Mayıs 2011’de 3. kez Galatasaray teknik direktörlüğüne getirildi. 1 Temmuz 2011 tarihinde Türk Telekom Arena’da gerçekleştirilen törende, Galatasaray ile üç senelik resmi sözleşmeye imza attı. 12 Mayıs 2012 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda takımının 18. lig şampiyonluğunu getirmiştir. Galatasaray’la sezonu zirvede tamamlayan Terim, kariyerinin 5. lig şampiyonluğunu elde ederken, lig tarihinde en fazla şampiyonluk kazanan teknik direktörü unvanını aldı.
Fatih Terim üçüncü dönemindeki ikinci sezonunda da bitime iki hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Fatih Terim Galatasaray’daki sekizinci sezonundaki altıncı şampiyonluğuna ulaşacak.Böylece İmparator 6. lig şampiyonluğunu elde ederek rekorunu kırdı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri