IMF'nin parası bize ne kazandıracak?

Abone ol

IMF ile anlaşılma yolunda. Peki piyasalar bu duruma ne diyor? O para neye yarar? Seçim beklentisi var mı? Dolar ne olur?

Türkiye IMF ile anlaşma yolunda. Peki IMF'nin parası bize ne kazandıracak? Bu soruya HSBC Gelişmekte Olan Avrupa ve Güney Afrika Bölgesi Baş Ekonomisti Dr. Murat Ülgen şöyle cevap veriyor: IMF anlaşması olmazsa Türkiye bu yıl yüzde 3-4 büyür. Olursa hızlı büyürüz

Akşam'dan Ayfer Arslan'ın haberine göre; gelişmekte olan piyasaların küresel ekonomik toparlanmada başı çekeceğini belirten HSBC Gelişmekte Olan Avrupa ve Güney Afrika Bölgesi Baş Ekonomisti Dr. Murat Ülgen, bu yıl küresel ekonominin yüzde 3 büyüyeceğini ve toparlanmanın ilk sinyallerinin gelişmekte olan piyasalardan geldiğini söyledi.

IMF ANLAŞMASI HIZLI BÜYÜME SAĞLAR

Türkiye ekonomisinin IMF anlaşması olmazsa 2010'da yüzde 3-4 arasında büyüyeceğini tahmin eden Ülgen, 'Yüzde 3-4'lük büyüme Türkiye için çok az. İşsizlik sorununun çözümü için daha hızlı büyümemiz lazım. IMF'den gelebilecek bir 10 milyar dolarlık kaynak Türkiye'nin daha hızlı büyümesine katkı sağlar' dedi. 

DOLAR KURU YIL SONU 1.50-1.60 OLUR
Dolar kuru yıl sonu HSBC Gelişmekte Olan Avrupa ve Güney Afrika Bölgesi Baş Ekonomisti Dr. Murat Ülgen, 2010 yılı makro ekonomik büyüklüklere ilişkin tahminlerini şöyle sıraladı:

Büyüme: IMF anlaşması olmazsa yüzde 3-4. IMF anlaşması olur ve para gelirse Türkiye daha hızlı büyüyecek.

İşsizlik: Belirgin bir düzelme beklenmiyor. Yüzde 14-15 mevsimsellikten arındırılmış bir işsizlik sözkonusu olabilir.

Enflasyon: Emtia fiyatlarındaki artış ve kamu zamlarının etkisiyle yıl sonunda yüzde 7-8'i bulur.

Dolar kuru: Yıl sonunda 1.50-1.60 TL arasında bir yerlere gelir.
l Yabancı sermaye: 8-10 milyar dolar arasında doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekebiliriz.

ÜRETİM HACMİ ARTIYOR

İstanbul'da bir grup gazeteci ile bir araya gelerek küresel piyasalardaki son gelişmeleri değerlendiren Dr. Murat Ülgen, HSBC Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi (EMI) son verilerini de açıkladı. Ülgen, aralarında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Türkiye gibi 13 gelişmekte olan ülkenin imalat sanayindeki son gelişmelere ilişkin ipucu veren endeksin 2009'un son çeyreğinde yüzde 56.1 ile son iki yılın en yüksek büyüme hızına ulaştığını söyledi. Bu oranın 2008'in son çeyreğinde yüzde 43.8'e gerilediğini hatırlatan Ülgen, 'Üretim hacminde ve yeni siparişlerdeki artış hızlanıyor' dedi.

FED FAİZ ARTIRMAYACAK

Küresel ekonominin bu yıl yüzde 3 civarında büyümesinin öngörüldüğünü belirten Ülgen, büyümede Çin'in yüzde 9-9.5 ile başı çekeceği tahmininde bulundu. Küresel bazda 2010 yılı için en büyük riskin likiditenin çekilmesi olabileceğini kaydeden Ülgen, enflasyonist baskılar nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin daha önce faiz artırımına gidebileceğini söyledi. Ülgen, 'FED'den bu yıl herhangi bir faiz artırımı beklemiyoruz. Avrupa Merkez Bankası son çeyrekte artırabilir. Türkiye'de ise ikinci yarıdan sonra faiz artırımı başlayabilir. 150-200 baz puan arasında bir artırım bekleniyor' dedi.

ERKEN SEÇİM BEKLEMİYORUZ

Siyasette tansiyonun yükselmesinin ekonomi açısından bir risk olarak görmediklerini dile getiren Dr. Murat Ülgen, 'Herhangi bir erken seçim senaryomuz yok. Seçimlerin zamanında yapılacağını tahmin ediyoruz. Eğer erken seçim olursa da belirsizlikler artar' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri