IMF'nin en mutlu günü!

Abone ol

Uluslararası Para Fonu'nun 200 milyar Euro'yu nasıl toplayacağı kara kara düşünülürken birbiri ardına borç verme mesajları gelmeye başladı

İsveç Merkez Bankası Riksbank'ın IMF'ye 100 milyar İsveç Kronu borç verebileceğini açıklamasının ardından bugün bir iyi haber de Rusya'dan geldi.

Rusya'nın IMF'ye en büyük pazarı olan AB'ye destek için 20 milyar dolara kadar borç vermeyi planladığı haberlerinden kısa bir süre sonra Rusya'dan en az 10 milyar dolarlık destek sözü çıktı.

Rusya'nın ihracat yaptığı en büyük piyasa olan AB'nin ortak para birimi avronun desteklenmesi için Uluslararası Para Fonu'na (IMF) en az 10 milyar dolar kredi vereceği bildirildi.

RUSYA TAAHHÜDÜ VERDİ

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in ekonomi danışmanlarından Arkadi Dvorkoviç, Brüksel'de bugün Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in katılımıyla Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan 28'inci AB-Rusya zirvesi öncesinde gazetecilere açıklamasında, ''Bizim payımıza düşen katkıyı IMF aracılığıyla yapmaya hazırız. Böyle bir taahhütte bulunduk. Taahhüdümüz en düşük 10 milyar dolar olması yönünde'' ifadesini kullandı.

Bu arada Medvedev de zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, AB'nin Rusya'nın en önemli ekonomik partneri olduğunu ve dolayısıyla avronun yaşadığı sıkıntının Moskova'yı endişelendirdiğini belirterek, ''Rusya AB ve avro bölgesi ülkelerindeki istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak için mali açıdan gerekli yatırımları yapacaktır'' diye konuştu.

Medvedev, zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında da yaptığı açıklamada, Rusya'nın avronun desteklenmesi için başka önlemleri de göz önünde bulunduracağını belirterek, bu konuda ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.

Rusya'nın AB'de ekonomik hisselerinin bulunduğunu vurgulayan Medvedev, ''Döviz rezervimizin yüzde 41'i avro. Bizim için birleşik Avrupa son derece önemli'' dedi.

Medvedev, zirvenin başındaki konuşmasında AB'nin Moskova'nın DTÖ üyeliğine verdiği destek için teşekkür ederek, ''Bu işbirliğimize güçlü bir ivme kazandıracak'' diye konuştu. AB-Rusya zirvesinde, ele alınan konular arasında Rusya'da 4 aralıkta yapılan parlamento seçimleri, vize uygulamalarının karşılıklı yumuşatılması ve enerji işbirliği konuları ele alındı.

En fazla ihracatı AB piyasasına yapan Rusya AB'nin en büyük 3'üncü ticari ortağı konumunda. Rusya ve AB arasındaki toplam ticaret hacmi geçen yıl 318 milyar dolar civarında gerçekleşmişti. Rus enerji kaynaklarının en büyük tüketicisi olan AB doğal gaz ihtiyacının yüzde 25'i, petrol ihtiyacının da yüzde 30'unu Rusya'dan karşılıyor.

Görüşmelerdeki bir diğer ağırlıklı gündem maddesini de Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğinde sona yaklaşması oluşturdu. 18 yıldan beri DTÖ'ye girmeye çalışan Rusya geçen ay İsviçre'nin arabuluculuğu sayesinde üyelik önündeki son engel olan Gürcistan ile de anlaşmaya varmıştı.

Vize uygulamalarının karşılıklı kolaylaştırılması konusunun da ele alındığı zirvede, sınır aşan suçlar, terörizm ve yolsuzlukla mücadele konularında mücadelede işbirliğini olasılıkları üzerinde de görüş alışverişinde bulundu.

Rusya'nın Brüksel Büyükelçisi Vladimir Çizov Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, zirvede değerlendirilen başlıklar arasında İran konusunun da yer aldığını söyledi.

İSVEÇ'TEN 14.3 MİLYAR DOLAR

İsveç Merkez Bankası Governörü Stefan Ingves ise IMF'ye 100 milyar İsveç Kronu borç vermeye hazır olduklarını açıkladı. Bu rakam yaklaşık 14.3 milyar dolara denk geliyor.

Geçtiğimiz haftalarda da Çin, AB'ye IMF üzerinden borç vermeye sıcak baktığı yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Günün Önemli Haberleri