IMF'den şaşırtan Türkiye açıklaması!

Abone ol

IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis Türkiye'nin IMF ile anlaşmamasının doğru karar olduğunu belirtti.

IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis'ten "Bir itiraf, bin iltifat" geldi. Ekonomiyi değerlendiren Lewis, Türkiye'nin IMF ile anlaşmamasının doğru karar olduğunu belirtti ve her alanda ekonomiye övgüler yağdırdı

Türkiye'nin ekonomideki performansı Uluslararası Para Fonu'na (IMF) tarihi bir itiraf yaptırdı. Geçen yıl yurtdışı ve yurtiçinden gelen tüm baskılara rağmen Başbakan Erdoğan'ın "Ümüğümüzü sıktırmayız" sözleriyle stand-by anlaşmasını imzalamayan hükümetin kararının doğru olduğu, IMF tarafından da onaylandı.

IMF Türkiye Masası Şefi Mark White Lewis, iki yılı aşkın bir pazarlığın ardından Fon'la anlaşma yüzüğünü atan Hükümetin kararındaki isabeti "Bugünkü duruma baktığımızda Türkiye'nin o dönemde verdiği kararın şimdi daha iyi anlaşılıyor. Kararınız doğruydu" sözleriyle özetledi. Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral'i ziyareti sırasında konuşan Lewis "Türkiye, küresel krize çok başarılı bir şekilde cevap verdi" dedi.

KREDİ NOTU YÜKSELECEKTİR

Lewis, "Bu başarının arkasında daha önceki yıllarda yapılan reformlar ve kriz öncesi uygulanan doğru politikalar yer alıyor. Özellikle Türkiye'nin, krizden bu kadar çabuk çıkması gerçekten etkileyici. Ekonomik olarak şu anda çok güçlü bir konumda" diye konuştu. TUSKON ziyareti sırasında bir basın toplantısı düzenleyen ve Türkiye'nin ekonomisinde yaşanan gelişmeler hakkında önemli mesajlar veren Lewis, Türkiye'nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu belirtti. Lewis, Türkiye'nin, küresel ekonominin getirdiği zorluklarla mücadele etmekte çok daha iyi konumda olduğu değerlendirmesinde de bulundu. Son dönemde karmaşa ve siyasi istikrarsızlık ile anılan Mısır ile Tunus gibi ülkelerin kredi notu bakımından Türkiye'den daha ileri düzeyde olmasını da değerlendiren Mark White Lewis, veya "Bu kuruluşlarının davranışını açıklamak çok çok kolay değil. Kredi derecelendirme şirketleri değerlendirme yaparken, kendi sistemlerini takip ediyor. Benim kişisel görüşüm, yakın zamanda Türkiye'nin kredi notunun yükseltileceği yönünde" diye konuştu.

YÖNETİMDE KOLTUK VERMEK BİZE DE YARAR

IMF Yönetim Kurulu'nda, Türkiye'ye koltuk verilmesi konusunun devam ettiğini belirten Lewis, şu değerlendirmede bulundu: "IMF için, büyüyen, gelişmekte olan ülkelerin temsil edilmesi, seslerinin daha fazla duyurulması önemli. Hali hazırda IMF'deki oy dağılımının gelişmiş ülkelerden, Türkiye'nin de arasında bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönlendirmiş bulunuyoruz. Türkiye bu koltuğu alma açısından güçlü bir aday. Benim kişisel görüşüm hem Türkiye, hem IMF bundan fayda görecek."

TÜRKİYE 'HAYIR' DEDİ EKONOMİ ZİRVE YAPTI

Başbakan Erdoğan, IMF Başkanı Strauss Kahn'ın yaklaşık 22 ay süren görüşmelerinin ardından IMF'siz devam etme kararı aldı. Türkiye büyümede G-20 içinde ikinciliğe oturdu. İşsizlik yüzde 10'lu rakamlara geriledi. İMKB 100 Endeksi 71.000 puanlarla tarihi zirveler yaptı. Gösterge tahvilin faizi yüzde 6.9'lara kadar geriledi. Kredi notu krizde iki kez arttı. Seçimlerin ardından notun yatırım yapılabilir seviyelere gelmesi bekleniyor.

MACARİSTAN

Macaristan, 2008'de IMF ile masaya oturdu. Ancak yüksek cari açığı nedeniyle yatırımcılar tarafından en riskli ülkeler arasında gösterilen Macaristan'da kredi notu yapılabilir seviyenin en düşüğü olan BBB-'ye indirildi. İşsizlik 11.2'ye yükseldi.

ROMANYA

Mart 2008'de IMF ile anlaşmaya giden ülkede işsizlik yüzde 1.2'ye çıktı. IMF, Romanya'dan elektrik ve doğalgaz fiyatlarında liberalizasyon istiyor. Ekonominin 2010'da yüzde 1.9 küçülmesi bekleniyor.

POLONYA

Örnek ülke olarak gösterilen Polonya'ya 30 milyar dolarlık 2 yıllık esnek kredi hattı onaylandı. Polonya'nın 2010 yılı ikinci yarısında büyümesi yüzde 3.5 olmasına rağmen yatırımlar ise yüzde 12.4 oranında azaldı.

YUNANİSTAN

110 milyar dolarlık acı reçete alan Yunanistan için IMF hâlâ risklerin devam ettiği yönünde raporlar hazırlıyor. Borcun milli gelire oranının 2013'te yüzde 144'e ulaşılacağı tahmin ediliyor. Sorunları aşmak için faizin yüzde 3'e düşmesi, büyümenin yüzde 1-2 olması gerekecek.

İZLANDA

Krizin ilk zarar gören ülkelerinden biri olan ve iflas eden İzlanda bütçe açığını kapatmak için adımlar atmaya çalışıyor. İşsizlik oranı yüzde 1.6 artarak 9.7 seviyelerine kadar yükseldi. İzlanda'nın 2010'da yüzde 3.5 küçülmesi bekleniyor.

İRLANDA

Borç krizinin altından kalkamayan bir zamanların örnek ekonomisi İrlanda, 85 milyar euroluk yardım aldı. Ülkede 2010'da küçülme oranının yüzde 0.2 olması bekleniyor. İşsizlik ise yüzde 13.5'e kadar çıkmış durumda. Yeni hükümet IMF ile yeniden masaya oturacak.


 

Günün Önemli Haberleri