IMF'den İspanya uyarısı
Abone olAvrupa’nın borç krizinin küresel ekonomi için artan bir tehdit olduğu uyarısında bulunan IMF, İspanya ekonomisinin risklerine dikkat çekti.
IMF İspanya ekonomisinin hala 'kaydadeğer düzeyde' riskle karşı
kariıya olduğu uyarısında bulundu.
Kurumun yıllık raporunda İspanya hükümetinin kamu harcamalarını kısıp, emek piyasasını esnekleştirme çabalarını sürdürmesi gerektiği belirtiliyor.
Madrid geçen yıldan bu yana ülkenin kamu açığını azaltmaya yönelik olarak kemer sıkma politikaları uyguluyor.
Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi durumunda bundan İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin de etkilenebileceğine işaret edilen IMF raporunda, ”Ciddi bir piyasa vakasında, bir şok Euro Bölgesinin dışını da etkileyebilir” denildi.
Avrupa ülkelerinin liderlerine, daha fazla sorunu önlemek için
uzun vadeli politikaları uygulaması çağrısında bulunan IMF, Avrupa
bankalarının daha fazla ekonomik şoka karşı koymada yeterli
sermayeyi henüz oluşturmadığı uyarısında da bulundu.
Avrupa’nın borç krizinin küresel ekonomi için artan bir tehdit olduğu uyarısında bulunan IMF, Yunanistan’ın devam eden borç krizinin küresel finansal sistemi istikrarsızlığa itebileceğine dikkati çekti.
Bu yıl küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,4′ten yüzde 4,3′e indiren IMF, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 2,7 oranında büyüyeceği tahmin ediyor.
Nisan ayındaki tahminlerinde dünyanın en büyük ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 ve 2012 yılında yüzde 2,9 oranında büyüyeceği öngörülmüştü.
IMF, ABD’de ekonomik faaliyetlerde görülen yavaşlamanın tahmin edilenden daha önemli olduğunu vurgularken, faaliyetlerdeki yavaşlamaya gerekçe olarak, hammadde fiyatlarında ve petrol fiyatlarında görülen artış, kötü hava koşulları ve 11 Mart’ta Japonya’da görülen deprem ve tsunami felaketinin etkisiyle ABD’li şirketlerin parça tedariki konusunda sorun yaşamasını gösterdi.
ABD’nin aksine Euro Bölgesi’nde Almanya ve Fransa’nın yatırımlarının etkisiyle sürpriz bir büyüme kaydedildiğine dikkat çeken IMF, bölgenin tamamı için büyüme tahmini bu yıl yüzde 1,6′dan yüzde 2′ye yükseltti.
IMF’ye göre, Almanya bu yıl G7 ülkeleri arasında yüzde 3,2 ile en yüksek büyüme oranını elde edecek. Fransa’nın bu yıl büyüme tahmini de yüzde 1,6′dan yüzde 2,1′e yükseltildi.
IMF, gelişmekte olan ülkelerin 2011 yılı büyüme tahminini de yüzde 6,5′den yüzde 6,6′ya çıkardı.
Çin’in bu yıl yüzde 9,6 ile büyüme şampiyonu olmasını bekleyen IMF, Hindistan’ın ise bu yıl yüzde 8,2 büyüyeceğini öngörüyor.