İmamlar tasarıdan endişeli

Abone ol

DİN-BİR-SEN,Diyanet İşleri Başkanlığına görevleri hakkında yasa tasarısı sendikaların taleplerinin dikkate alınmadığı gerekçesiyle TBMM'ye önerilerine ilişkin dosya gönderdi

Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası (Din-Bir-Sen), Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı sendikaların taleplerinin dikkate alınmadığı gerekçesiyle, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine önerilerine ilişkin dosya gönderdi.

Sendika Genel Başkanı Lütfi Şenocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasa tasarısının daha önce eleştiriler ve eksikliklerin giderilmesi için geri çekildiğini ve çeşitli kesimlerden görüş alındığını söyledi.

Tasarının TBMM'ye sevk edilen son şeklinde sendikaların hiçbir talebinin dikkate alınmadığını öne süren Şenocak, bu nedenle TBMM nezdinde girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Tasarının bu haliyle yasalaşmaması için öncelikli olarak Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine eleştiri ve önerilerini gönderdiklerini bildiren Şenocak, taslağın mevcut haline karşı olduklarını vurguladı.

''TEK ADAM'' ELEŞTİRİSİ

Din-Bir-Sen'in tasarıya ilişkin eleştirileri şu konularda yoğunlaşıyor:

''-Diyanet İşleri Başkanı ''tek adam'' statüsüne getiriliyor. Oysa başkan seçimle gelmeli ve Diyanet İşleri Başkanlığı özerk bir kurum haline dönüştürülmeli. Diyanet İşleri Başkanı ile kurum personeli arasındaki bağların kuvvetlenmesi, başkanın kurum dışı birimlere bağımlılığının azaltılması, nihayet özgür ve özerk bir Diyanet'in oluşması için seçimle gelmiş bir yönetimin bulunması zarurettir. Seçilmiş yönetim teşkilat tabanının talep ve beklentilerine daha çok kulak verecektir.

Çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliği giderilmelidir. Tasarıda, maaşlar düzenlenirken merkez ve taşra teşkilatı olarak iki farklı değerlendirmeye gidiliyor. İl müftülerinin aynı işi yapmalarına karşı görev yaptıkları ile bağlı olarak maaşları için üç ayrı kategori oluşturuluyor. Şef, memur, şoför, hizmetli gibi genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personelin mağduriyeti sürüyor. Maaş farklılıklarını artıran taslakta 'eşit işe eşit ücret' prensibiyle düzenleme yapılmalı.

Sadece dini konularda karar veren Din İşleri Yüksek Kurulu değiştirilerek, dini konuların yanı sıra bu alandaki diğer konularda da karar verebilecek Diyanet İşleri Yüksek Kurulu oluşturulmalı. Kurulun başkan ve başkan vekilleri dahil olmak üzere bütün üyeleri seçimle gelmeli.

Demokratikleşme ve sivilleşme gayretleri sonucu kamu çalışanlarına tanınan 'seçim dönemlerinde aday olmak için istifa etme ve seçilememe halinde eski görevine dönme imkanı' Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden esirgenmektedir. Bu eşitlik ilkesine aykırıdır.''

Günün Önemli Haberleri