İmalat sanayi hız kesti!
Abone olİmalat sektöründe büyüme Mart ayında hız kaybederken, üretim ve yeni siparişler Ağustos ayından bu yana en düşük büyümeyi kaydetti.
Türkiye imalat PMI, martta 51.7'ye gerileyerek sektörde
büyümenin hız kestiğini gösterdi. İmalat sektöründe büyüme Mart
ayında hız kaybederken, üretim ve yeni siparişler Ağustos ayından
bu yana en düşük büyümeyi kaydetti.
Enflasyon baskıları yılın ilk iki ayına göre kısmen azalmış olsa da TL'nin zayıf seyri dolayısıyla güçlü seyrini sürdürdü. Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Şubat ayındaki 53.4 seviyesinden 51.7'ye gerileyerek Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Endeksin 50'nin üzerinde bir değer alması büyümeye işaret ediyor.
İmalat sektörünün aldığı yeni siparişler, Şubat'taki 55.1 düzeyinden Mart'ta 51.7'ye gerileyerek sekiz ayın en zayıf artışına işaret etti. Ankete katılan şirketler artış hızındaki yavaşlamayı pazar koşullarına bağladı.
Yeni ihracat siparişleri ise 54.4'ten 53.2'ye gerilemesine karşılık yedi aydır ilk defa toplam siparişlerden daha hızlı artış kaydetti.
Üretim alt endeksi 54.8'den Mart ayında 51.8'e gerileyerek
sektörde üretimin yeni siparişlerde olduğu gibi Ağustos ayından bu
yana en düşük artışı kaydettiğini gösterdi.
Şirketlerin ankete verdiği cevaplar üretimdeki artışın ihraç
pazarlarından kaynaklandığını ortaya koydu.
İmalatçıların ortalama girdi maliyetleri ise TL'de devam eden zayıflık nedeniyle keskin artışı sürdürdü. Girdi fiyatlarının artış hızı Ocak ayından bu yana geriliyor olsa da yaklaşık iki buçuk yılın en yüksek dördüncü artışını kaydetti. İmalatçıların çıktı fiyatları yaklaşık üç yılın üçüncü en yüksek artışını gösterdi.
Dolar/TL, geçen yıl Aralık ayında keskin şekilde yükselerek Ocak ayında 2.39'a kadar yükseldi. Merkez Bankası'nın Ocak ayı sonundaki faiz artışı sonrası daha istikrarlı seyir izleyen dolar/TL Şubat başı ile Mart sonu arasında 2.17-2.25 arasında işlem gördü. Şirketlerin mamul mal stokları ise Mart ayında belirgin bir düşüş kaydetmeyerek bir önceki ayla aynı seviyede kaldı.
İmalat PMI'daki değişiklikleri değerlendiren HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "Endeks iç talebin hız kaybetmeye başladığını gösteriyor. İleriye dönük göstergeler de buna işaret ediyor. Son altı ayın beşinde artış kaydeden üretim öncesi stokları Mart'ta artış kaydetmedi, bekleyen işler ise geriledi. TCMB tarafından yayımlanan tüketici güven endeksi de benzer bulgular sunuyor" dedi.
İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.